Universiteit Leiden

nl en

Wat drijft Harm Derks? Het nieuw Hoofd Instituutsbureau over schoonheid, integriteit en kwaliteit

Per 21 mei is Harm Derks gestart als Hoofd Instituutsbureau. Na een lang uitgevallen proefrit in de wereld van de klassieke auto’s voelt hij zich bij het Instituut Psychologie weer als een vis in het water. ‘Ik wil heel graag mensen leren kennen. En ook dat collega’s mij leren kennen.’

Op de vraag waarom hij een eigen oldtimer business is gestart lacht Harm: ‘Ik ben opgegroeid tussen de auto’s. Mijn vader is een echte autoliefhebber. Het was mijn eerste woordje. Zelf ben ik ook altijd met auto’s bezig geweest als hobby. En wat is er mooier dan van je hobby en passie je werk maken?

Meerwaarde creëren

Op de lange termijn bleek het werk voor hem te eendimensionaal en had hij de wens om weer terug te keren naar de universiteit. ‘Bij de universiteit beteken je iets in het leven van mensen. Ik wil graag meerwaarde creëren om iets terug te geven aan de maatschappij. Met als doel de wereld wat mooier en beter te maken. Een ander groot goed is de vrijheid die je bij de universiteit geniet, om vrij te denken en te associëren. Zeker nu in een tijd met spanningen binnen de academie en tussen studenten, bijvoorbeeld over integriteitskwesties en mondiale conflicten. De dialoog en dat je kunt blijven wie je bent, dat is zo belangrijk. Ik zou het mooi vinden als ik daaraan weet bij te dragen.’

Mark Rothko

Harm werkte 8 jaar bij de Radboud Universiteit en 6 jaar bij de Vrije Universiteit van Amsterdam in de rol van Head eResources & Licence Management, Manager Library Services en Project Manager Student Engagement. Hij studeerde  Rechten en uiteindelijk Kunstgeschiedenis en Archeologie. ‘Het heeft mijn blik voor esthetiek en schoonheid aangewakkerd. Ieder mens heeft behoefte aan schoonheid. Dit kan in jezelf zitten, maar ook in de omgeving. In woorden, in muziek, in kunst. Schoonheid en de aandacht ervoor maken het leven mooier. Een overzichtstentoonstelling van Mark Rothko in Parijs, een ritje in een klassieke auto of een fijn boek, daar word ik gelukkig van. Ik streef er zelf dan ook naar om schoonheid toe te voegen.’

Interdisciplinaire aanpak

De eerste uitdaging voor Harm is om zo snel mogelijk de mensen persoonlijk te leren kennen. Zowel de mensen van het Instituutsbureau als de key stakeholders binnen het instituut, de faculteit en de universiteit. ‘Ik wil het landschap waarbinnen ik werk graag in kaart brengen… zien hoe de puzzelstukjes in elkaar schuiven, zodat we de ambitie die in de strategie is vastgelegd samen realiseren. Ik streef er bovendien naar dat het instituut optimaal gefaciliteerd en ontzorgd wordt, zodat onderzoekers en docenten zorgeloos hun werk kunnen doen. Mijn hoop is dat er binnen het instituut meer verbinding gevoeld gaat worden. Ik loop hier nu een paar dagen rond en zie dat er veel eilandjes zijn op basis van een klassieke indeling in disciplines. Zelf denk ik dat een interdisciplinaire aanpak voor verrijking en meer vereniging kan zorgen.’

Het gaat om kwaliteit

Uit zijn eerdere functies neemt Harm de vrije, onbevangen en onorthodoxe kijk op zaken met zich mee. Hij heeft geleerd trouw te blijven aan zichzelf en vragen te blijven stellen. Als hoofd van het Instituutsbureau stuurt hij aan op innovatie. ‘Bij innovatie gaat het om denken in oplossingen en mogelijkheden, buiten bestaande conventies om. Hierbij verwacht ik van mensen een inzet naar maximaal vermogen. Ik vind het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je iets mag en kán ondernemen, dat er fouten gemaakt mogen worden. Een voorwaarde daarbij is wel dat je je veilig voelt. Het gaat om kwaliteit, de beste willen zijn in onderwijs en onderzoek. Het lukt natuurlijk niet altijd, maar de ambitie moet er wél zijn. En als Instituutsbureau maken we dat mede mogelijk.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.