Universiteit Leiden

nl en

Stage bij bekende krant in Parijs: ‘Ik mocht een minister interviewen’

Zoé is tweedejaars bachelorstudent bij LUC, waar ze de richting Culture, History & Society volgt. Afgelopen zomer heeft ze stage gelopen bij de krant Le Parisien in Parijs.

Waarom ben je stage gaan lopen?

Zoé: 'In Frankrijk, waar ik vandaan kom, is het gebruikelijk om stage te lopen op de middelbare school. Door covid ging het bij mij niet door. Daarom besloot ik om de stage alsnog te doen op de universiteit.' 

Waarom wilde je een stage doen bij Le Parisien?

'Ik ben geïnteresseerd in journalistiek en iemand in mijn netwerk werkt bij Le Parisien. Het was praktisch om mijn stage daar te doen omdat het gemakkelijker was om aan een stage te komen. Ook woont mij oma in Parijs waardoor ik een plek had om te verblijven.' 

Welke werkzaamheden deed je tijdens je stage?

'Ik werkte op verschillende afdelingen van de krant: de maatschappelijke, politieke en culturele afdeling. Het was bij elke afdeling verschillend wat ik mocht doen. Op de politieke afdeling ging ik met de journalisten mee naar overleggen en interviews. Bij de culturele afdeling schreef ik artikelen. Ik heb veel reviews geschreven over tv-shows en Netflix-series. Op sommige dagen heb ik de hele dag Netflix gekeken. Het was leuk om dat een tijdje te doen, omdat ik tv-programma's kon kijken voordat ze daadwerkelijk op tv werden uitgezonden.' 

Over welk ander onderwerp heb je nog meer een artikel geschreven?

'Ik heb onder andere een artikel geschreven over oefenboeken die Franse kinderen krijgen tijdens de zomervakantie. Sinds een paar jaar is het ook beschikbaar voor studenten die naar de universiteit gaan om voorbereid te zijn voordat ze aan hun bachelor beginnen. Er waren al veel artikelen over dit onderwerp gepubliceerd. Tijdens het schrijven van het artikel moest ik het perspectief vinden dat nog niet aan bod was gekomen in de andere artikelen. Het was de eerste keer dat ik het hele proces volledig doorliep. Ik moest onderzoek doen naar het onderwerp en de interviews regelen. Het uiteindelijke artikel werd een paar weken nadat ik klaar was met mijn stage gepubliceerd. Daar was ik erg blij mee.' 

Zoé

Is er een moment van je stage dat je is bijgebleven?

'Ik mocht met de journalist van de politieke afdeling mee naar het nationale parlement. Het was gek om de minister-president in het echt te zien. Ik had de kans om bij een interview met de minister van Energie te zijn. Toen de journalist klaar was vroeg ik of dat ik ook een paar vragen mocht stellen en dat mocht. Ik vroeg haar hoe ze van plan waren te controleren of de locaties daadwerkelijk hun regels zouden volgen. Ze antwoordde zoals ze bij een andere journalist ook antwoord gaf, waardoor ik mij super zelfverzekerd voelde.' 

Wil je nu ook journalist worden?

'Ik weet nog niet of dat ik uiteindelijk journalist wil worden. Al ben ik wel aan het kijken naar masters in de journalistiek.' 

Raad je andere studenten aan om stage te lopen?

'Ik zou het zeker aanraden om stage te lopen. Zelfs als je een klein beetje een idee hebt van een baan die je zou willen doen, omdat je dan ziet hoe de baan er in de praktijk uitziet. Voordat ik aan mijn stage begon dacht ik dat ik de cultuurafdeling leuk zou vinden, maar nu weet ik dat ik deze afdeling minder leuk vind dan de andere afdelingen. Zelfs als je het niet leuk vindt, weet je tenminste dat je het niet leuk vindt.' 

Tekst: Annemieke van Es 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.