Universiteit Leiden

nl en

Nicky Verver over de cursus 'Omgaan met Weerstand'

Het Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag (KCPEG) biedt diverse cursussen en workshops aan voor professionals. Nicky Verver, werkzaam als projectleider bij een stichting voor maatschappelijke opvang en wonen met ondersteuning, volgde de cursus ‘Omgaan met Weerstand’ en vertelt over haar ervaring.

Nicky Verver (eigen beeld)

Theorie én praktijk in één workshop

‘In mijn werk als projectleider kom ik regelmatig weerstand tegen. Daarom was ik was op zoek naar handvatten hoe op een constructieve manier met deze weerstand om te gaan. Ik heb voor deze workshop ‘Omgaan met Weerstand’ van het KCPEG gekozen, omdat de combinatie van theoretische kennis en ervaringen uit praktijk me erg aanstaat. Ik vind het fijn om vanuit een theoretisch kader te leren, maar dit ook te toetsen in de praktijk. Dan gaat het voor mij leven en zie ik welke impact deze kennis heeft.’

'Doordat de workshop theoretische kennis en ervaringen uit de praktijk combineert gaat het voor mij leven en zie ik welke impact deze kennis heeft'

Een workshop Omgaan met Weerstand: wat houdt dat in?

De workshop 'omgaan met weerstand' biedt professionals die werken voor organisaties met een maatschappelijk doel inzichten en vaardigheden om weerstand te begrijpen, te herkennen en effectief mee om te gaan. Door middel van theoretische verdieping, praktische casussen en gedragskennis leren deelnemers de basisconcepten van weerstand, de oorzaken ervan en de mogelijke gevolgen te begrijpen, waardoor ze in staat zijn om gedragstechnieken toe te passen om weerstand te verminderen of te hanteren. Dit stelt hen in staat om effectiever te opereren binnen organisaties die zich inzetten voor een maatschappelijk belang.

Kleinschalig, interactief en vol nieuwe inzichten

‘Het was een goede workshop gegeven door ervaren trainers met veel kennis. De workshop was klassikaal en werd in een kleine groep gegeven, wat ik erg prettig vond. Hierdoor lag de drempel om eigen ervaringen te delen lager voor deelnemers. Ook was er veel ruimte voor persoonlijke inbreng en casuïstiek, doordat we met een kleine groep waren.'

'Dankzij deze workshop heb ik nu een kader om de oorzaken achter de weerstand naar boven te halen en tools om hiermee om te gaan. Deze inzichten hebben mij geholpen om de oorzaken achter weerstand te begrijpen en daarop in te spelen door verschillende interventies. Hierdoor kan ik aan de slag om weerstand te verminderen en te voorkomen. Naast dat ik deze kennis meeneem in mijn werk, geeft het me ook meer inzicht in mijn eigen weerstand en waar dit vandaan komt.'

De cursus 'Omgaan met Weerstand' (KCPEG)

Het Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag (KCPEG)

Het Kenniscentrum is onafhankelijk, wetenschappelijk en maatschappelijk betrokken. Het KCPEG zet zich in om keuzes te bevorderen die het welzijn van mens en maatschappij vergroten. Dit doen zij door een brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk, rondom thema's over economisch gedrag zoals financiële stress en geldzorgen, (niet-) gebruik van toeslagen, (pensioen)sparen en betalen van belastingen. Naast het doen van eigen onderzoek werkt het KCPEG samen met overheden en maatschappelijke organisaties. Ook deelt het KCPEG kennis tijdens (eigen) evenementen en trainingen. Daarnaast geven zij advies op basis van gedragsinzichten uit de wetenschap.

Klik hier voor meer informatie over het KCPEG
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.