Universiteit Leiden

nl en

Alumnus Dave Wesselink: advocaat én bobsleeër

Alumnus Dave Wesselink studeerde Rechtsgeleerdheid in Leiden en is sinds 2022 advocaat én professioneel bobsleeër. ‘Als je met 130 km per uur op zo’n bocht af raast, dan moet je wel je hoofd koel houden, en gewoon je ding blijven doen.’

Waarom ben je rechten gaan studeren in Leiden?

‘Ik kom uit Alkmaar, dus ik kon kiezen om rechten in Leiden of Amsterdam te gaan studeren. Ik vond Amsterdam wat massaler en kreeg het gevoel dat ik in Leiden echt meer plezier kon hebben. En dat bleek ook te kloppen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad tijdens mijn studie Rechtsgeleerdheid in Leiden.’

En hoe deed je dat? Studeren naast topsporter zijn?

‘Ik ben thuis blijven wonen en heb nooit in Leiden gewoond. Thuis was ik iedere dag op hoog niveau met atletiek bezig. Dus er bleef niet veel tijd over om ook nog bij een studievereniging te gaan. Ik vind het achteraf wel jammer dat ik niet een wat actievere student ben geweest. Ik was niet vaak in Leiden. Maar als ik er was, dan had ik het wel echt naar mijn zin.’

Wesselink: 'De afwisseling vind ik het allerleukste aan mijn werk.'

Waarom heb je voor rechten gekozen?

‘Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde studeren. Dus ik dacht, net als veel anderen, dan ga ik maar rechten studeren. Ik vond het gelukkig steeds leuker worden, dus ik ben achteraf heel blij met deze keuze.’

En nu ben je advocaat. Hoe bevalt dat?

‘Goed. Het werk is erg uitdagend en heel afwisselend. Ik houd me bezig met het ondernemingsrecht. Ik ben druk met fusies en overnames; maar ook aandeelhoudersverschillen en bestuursaansprakelijkheid behoren tot mijn werk. Ik wissel op kantoor zitten af met het begeleiden van die fusies en overnames en mijn verhaal als advocaat voor de rechter doen. Die afwisseling vind ik het allerleukste aan mijn werk.’

En dan ben je ook nog bobsleeër… Hoe is dat ontstaan?

‘Eigenlijk een beetje bij toeval. Ik deed atletiek. Daarvoor mocht ik mee op trainingskamp op Tenerife. Bij toeval sprak ik daar iemand uit Duitsland die aan bobsleeën deed. Hij maakte me enthousiast over deze sport en daardoor vulde ik een interesseformulier in van de bobsleebond. De bond belde me vrij snel op met de vraag of ik twee weken later naar Oostenrijk kon komen om het bobsleeën eens te proberen. In twee weken tijd ging ik van plus dertig naar min tien graden. Het proefsleeën beviel me en zo ben ik er ingerold.’

Waarom eigenlijk bobsleeën?

Bobsleeën is een soort zij-instroom sport. Daar rol je vaak in vanuit een andere sport; atletiek is daar een goed voorbeeld van. Met bobsleeën is de start heel belangrijk. Die bepaalt voor ongeveer een derde je uiteindelijke finish tijd. En daarvoor heb je veel snelheid nodig, explosiviteit en ook een stukje kracht. Dus veel wat zwaardere en wat sterkere atleten, vaak sprinters, zijn daar uitermate geschikt voor.’

Hoe combineer je deze topsport met je functie als advocaat?

‘Bobsleeën kun je niet in Nederland doen; daarvoor moet je de grens over. Dus in de winter ben ik veel en lang in het buitenland om te trainen, maar mijn kantoor geeft mij daar gelukkig alle ruimte voor. Afgelopen winter ben ik tussen oktober en maart wel twaalf weken weggeweest. Dan was ik twee weken in Oostenrijk, weer twee weken thuis en dan weer twee weken in Duitsland. Als ik terug ben, werk ik twee weken lang fulltime. Het is veel inderdaad, maar die afwisseling vind ik echt fantastisch.’

Wesselink (rechtsvoor) tijdens het WK bobsleeën in Winterberg

Je hebt net je eerste WK gehad, hoe was dat?

‘Super vet. Het was in Winterberg, dus er waren heel veel Nederlanders. Mijn ouders en mijn vrienden waren er ook. Het was zo ontzettend gaaf om met het publiek en al die camera’s op je gericht op het hoogste niveau van de wereld je sport te beoefenen. Dat is waar ik in de atletiek ook altijd naar streefde. Om het nu op zo’n podium met zo’n ander soort sport te mogen doen was echt heel vet.’

Volgende doel… de Olympische Spelen?

‘Absoluut. In 2026 zijn de Olympische Winterspelen in Milaan. Daarvoor gaan we nu alles op alles zetten om er naar toe te mogen gaan. We hebben nog twee seizoenen om ons te plaatsen. Als we zo doorgaan en gefocust blijven gaan we dat zeker halen.’

Is er nog iets uit je studie of de advocatuur dat je toepast in het bobsleeën?

‘Ik denk je hoofd koel houden onder druk. Pas weer focussen op het volgende onderdeel als je het eerste hebt afgerond. Zo is het ook in het bobsleeën. Als je met 130 km per uur op zo'n bocht af raast, moet je wel je hoofd koel houden, en gewoon je ding blijven doen.’

Wat zou je huidige studenten willen meegeven?

‘Geniet van je studententijd! Ik denk dat ik dat soms misschien iets te weinig heb gedaan. Genieten naast een gezonde dosis concentratie op de studie. Bij mij lag de focus toch iets te vaak op studie en sport, en te weinig op het genieten van het student zijn.’

Wat is jouw guilty pleasure?

‘Ik vind het heel leuk om met vrienden te gamen. Dat is voor mij ook wel echt ontspannen. Dan spelen we bijvoorbeeld Call of Duty of het animatiespelletje Fall Guys.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.