Universiteit Leiden

nl en

Twee wetenschappers ontvangen Rubiconbeurs voor onderzoek in buitenland

Van het blootleggen van verouderingsprocessen in de hersenen tot onderzoek naar het gebruik van het woordje ‘dat’. Twee onlangs gepromoveerde Leidse wetenschappers ontvangen een Rubiconbeurs en kunnen hierdoor onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling.

Verouderingsprocessen in hersenen

Neurolinguïst Fatemeh Tabassi Mofrad zal twee jaar hersenonderzoek doen aan de Universiteit van Oxford. Wetenschappers begrijpen nog niet volledig de wisselwerking tussen hersengedrag en de onderliggende genetische factoren. Mensen worden minder sterk in cognitieve taken naarmate ze ouder worden. Tabassi Mofrad wil hersenconnectiviteitspatronen en genvariaties blootleggen die cognitieve achteruitgang veroorzaken. Zij hoopt dat haar onderzoek voor nieuwe inzichten zorgt die bijdragen aan nieuwe interventies om dementie te voorkomen.

Dit of dat

Taalwetenschapper Camil Staps gaat twee jaar onderzoek doen aan het Leibniz-Zentrum Allgemeine Sprachwissenschaft in Duitsland. Het woord ‘dat’ wordt meestal gebruikt om een object ver van de spreker aan te duiden. Zoals ‘dat boek daar’. Woorden als ‘dit’ en ‘dat’ kunnen echter ook anders gebruikt worden, bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat het regent’. Staps onderzoekt de verrassende parallellen tussen deze gebruiken met behulp van (gesproken) teksten en leesexperimenten.

De Rubiconbeurs wordt gefinancierd door NWO en ZonMw. In totaal ontvangen zeventien wetenschappers de beurs.

Bron: NWO

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.