Universiteit Leiden

nl en

Studenten helpen Malediven vruchtbaarder te maken

Dankzij de idyllische setting met parelwitte stranden groeiden de Malediven uit tot een toeristische trekpleister. Dat zorgt voor inkomens maar is ook problematisch voor de kwetsbare natuur. Met bewoners probeerden studenten van diverse universiteiten de bodem weer vruchtbaarder te maken. Hoe deden ze dat?

De vier studenten: Ruth Vraka, Thom van der Ent, Sterre Breedijk en Nicolaas van Zuylen. Foto: Sustainable Soil.

Tijdens de studie letterlijk de aarde een stukje beter maken. Vier studenten deden dat op de Malediven, een tropische eilandengroep in de Indische Oceaan. ‘Het was een onvergetelijke en leerzame ervaring, zo blikt Sterre Breedijk, Leids student Bio Farmaceutische wetenschappen, terug op hun verblijf. De groep verbleef onlangs drie maanden op Addu, het grootste eiland van de Malediven, waar ze samen met bewoners het project Sustainable Soil uitvoerden.

Leiden-Delft-Erasmus

De studenten volgen allen de minor Internationaal Ondernemerschap & Ontwikkeling van de TU Delft en komen van verschillende universiteiten en studies: Bio-Farmaceutische wetenschappen, Informatica,  Aerospace en Economie. De samenwerking tussen de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE) maakt het voor studenten eenvoudiger om een minor aan een van de andere universiteiten te volgen. 

Prijs toeristenindustrie

De Malediven zijn kwetsbaar vanwege klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Daarnaast kampt de eilandengroep met de gevolgen van toerisme. Breedijk schetst de situatie: ‘Oorspronkelijk is Addu een dunbevolkt eiland met weinig vruchtbare grond. Van oudsher was dat vaak net genoeg voor de lokale bevolking. Maar de laatste decennia trekken Addu en de andere eilanden heel veel toeristen die allemaal eten en drinken nodig hebben.’ De toeristenindustrie zorgt voor inkomens, maar de prijs is hoog. De meeste voedingsmiddelen en producten worden geïmporteerd en dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Ook lokale boeren proberen meer te telen. ‘Sommigen verbouwen bijvoorbeeld gewilde fruitsoorten die veel voedingsstoffen aan de bodem onttrekken. En ze gebruiken chemicaliën die de grond verder uitputten.’

Toeristen moeten zich veel bewuster zijn van de gevolgen van hun verblijf op zo’n kwetsbaar gebied

Samenwerking met bewoners

Bewoners willen hun eiland verduurzamen, maar hebben niet altijd de kennis en financiële middelen, aldus Breedijk. Samen met internationale NGO’s en universiteiten werken ze aan diverse projecten. Voor hun minor kregen de vier studenten de opdracht om de bodem vruchtbaarder te maken. Dat deden ze onder andere met twintig compostkits, gesponsord dankzij crowdfunding, die ze ter plekke in elkaar zetten. Als een lasagne maar dan met lagen kippengaas en organisch afval bouwden ze samen met bewoners grote compostkits. Na twee maanden wordt het afval in compost omgezet die zo de bodem verrijkt. Het was een goede samenwerking met de boeren en bewoners, merkt ze op. ‘Wij zorgden voor de materialen en hulp bij de implementatie en andersom konden zij ons veel leren over het verbouwen van groente en fruit op zo’n locatie. De bewoners gaan nu verder met de compostkits aan de slag en zullen die onderhouden.’

Afvalprobleem

Naast een kwetsbare bodem kampen de Malediven ook met een groot afvalprobleem, omdat er nauwelijks ruimte is om al het afval te verwerken. ‘Er is zelfs een eiland, aldus Breedijk, dat Trash Eiland heet omdat het volledig bedolven is onder het gedumpte afval van bijvoorbeeld grote resorts.’ Daarom gaven ze ook gastlessen over duurzaamheid en afvalverwerking op scholen. Vooral de jongere eilandbewoners proberen de Malediven te verduurzamen. En natuurlijk moeten ook toeristen zich veel bewuster zijn van de gevolgen van hun verblijf op zo’n kwetsbaar gebied, aldus Breedijk.

Analytisch en probleemoplossend

De afgelopen drie maanden waren misschien wel de meest leerzame periode in haar studie tot nu toe, merkt ze op. ‘Het was heel stimulerend om met studenten van andere studies zowel analytisch als probleemoplossend bezig te zijn. We hopen dat dit project wordt voortgezet en willen graag nog een keer terug om te zien hoe de Malediven er over een paar jaar voorstaan.’

Tekst: Linda van Putten
Foto: Asad Photo/Pexels

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.