Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe lichting Honours College van start: ‘Studenten kiezen voor Honours omdat ze de vakken zo leuk vinden’

Een nieuwe lichting studenten, een subsidie en een nieuw vak: er is veel te vieren voor het Honours College Governance and Global Affairs, dat op dinsdag 5 maart nieuwe studenten welkom heette. Hoog tijd dus om bij te praten met Annette Righolt, coördinator Honours College bij FGGA.

Ruim 90 studenten, onder wie voor het eerst 40 studenten van FGGA, beginnen dit jaar aan het Honours College-traject Governance and Global Affairs. Het FGGA Honours College is bedoeld voor ambitieuze studenten die naast hun reguliere studie hun kennis over allerlei maatschappelijke vraagstukken willen verbreden. Righolt: ‘Studenten kiezen nu voor Honours omdat ze de vakken die we aanbieden zo leuk vinden, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Toen ik begon als coördinator waren er maar drie vakken. Dat hebben we door de jaren heen uitgebreid: studenten kunnen nu tijdens het traject uit meer dan tien vakken kiezen.’ 

Nieuwe lichting van start

Op dinsdag 5 maart werden de nieuwe studenten van het Honours College FGGA welkom geheten in Wijnhaven, waar werd toegelicht wat ze te wachten staat tijdens het traject dat tweeënhalf jaar duurt. Studenten kunnen vakken gaan volgen over onder andere de Europese Unie, onderhandelen en het verbeteren van de rechtsstaat. 

Al speeddatend kwamen de studenten tijdens het openingsevent meer over elkaar én over het Honours College-traject te weten. ‘Het was leuk om op deze manier met elkaar te kunnen netwerken en vragen te kunnen stellen aan studenten die al langer meelopen in dit traject’, aldus Karolina Wróbel, een student die het Honours College-traject volgt.  

‘Design your study life’

Naast de focus op het ontwikkelen van theoretische en praktische vaardigheden, wordt er sinds dit jaar ook een vak aangeboden waarin studenten aan de slag gaan met hun persoonlijke vaardigheden: ‘Design your study life’. Dit vak is ontwikkeld als resultaat van een subsidie die door het Leids Universitair Fonds (LUF) aan het Honours College is toegekend. De subsidie heeft als doelstelling eerstegeneratiestudenten (studenten die als eerste uit hun gezin aan de universiteit studeren) te stimuleren om een academische studie te volgen en af te ronden en richt zich op het beschermen, onderhouden en ontwikkelen van democratische waarden.  

‘Speciaal voor dit doel hebben we het vak ontworpen. We willen studenten die moeite hebben hun plek te vinden op de universiteit ondersteunen zodat ze steviger in hun schoenen komen te staan en hopelijk wat zelfverzekerder worden,’ vertelt Righolt. ‘Daarnaast hopen we dat ook deze studenten uiteindelijk na afronding van hun studie hun weg weten te vinden binnen de overheid. Daar willen we natuurlijk een ruime variëteit aan mensen terugzien.’ 

In het vak ‘Design your study life’ wordt met studenten gekeken naar hun sterke punten, de doelen die ze voor zichzelf hebben gesteld op de universiteit en hun ideeën over hun toekomstige carrière. Gedurende het vak worden ze hierin ondersteund door de docenten, maar ook door de POPcorner, de Wellbeing Officer en medestudenten. Righolt: ‘We zorgen in het vak voor goede begeleiding van medestudenten. Dit zijn studenten die al langer meedraaien bij het Honours College en nieuwe studenten dus goed op weg kunnen helpen. Hiermee willen we stimuleren dat studenten elkaar onderling ook meer opzoeken.’ 

Na de zomer, in het eerste semester van het nieuwe academische jaar, kunnen de eerste studenten zich inschrijven voor het vak ‘Design your study life’. 

Tekst: Nadine Louissen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.