Universiteit Leiden

nl en

ERC StG Safe&Sound en UNCTAD verkennen synergieën op het gebied van robotica, AI en consumentenbescherming in ontwikkelingslanden

Eduard Fosch-Villaronga, hoofdonderzoeker van het ERC StG Safe and Sound-project heeft onlangs Arnau Izaguerri van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) ontmoet om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. De focus van het gesprek was het benutten van synergieën op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie (AI) en consumentenbescherming, met name binnen de context van ontwikkelingslanden.

Consumentenervaringen en zorgen met betrekking tot robotica en kunstmatige intelligentie (AI) in ontwikkelingslanden zijn veelzijdig en omvatten incidenten, schade en algeheel welzijn. Naarmate deze technologieën steeds meer geïntegreerd raken in het dagelijks leven, worstelen consumenten met het begrijpen van de implicaties ervan en mogelijke risico's. Centraal in deze discussie staat de noodzaak van robuuste consumentenbeschermingsmaatregelen om schade te voorkomen en eerlijkheid te waarborgen.

Om dit probleem aan te pakken, ontmoette Eduard Fosch-Villaronga van het ERC StG Safe and Sound-project Arnau Izaguerri van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. De focus van het gesprek was het benutten van synergieën op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie (AI) en consumentenbescherming, met name binnen de context van ontwikkelingslanden.

Eduard en Arnau wisselden inzichten en ideeën uit over het aanpakken van de uitdagingen en kansen die worden geboden door opkomende technologieën zoals robotica en AI in ontwikkelingslanden. In de toekomst zullen ze mogelijkheden verkennen om hun expertise te combineren om te werken aan kaders en beleid die de verantwoorde en ethische inzet van robotica en AI bevorderen, terwijl ze consumentenrechten in ontwikkelingslanden beschermen.

UNCTAD

UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Developmentis een permanent intergouvernementeel orgaan opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1964. Haar mandaat is het bevorderen van de ontwikkelingsvriendelijke integratie van ontwikkelingslanden in de wereldeconomie. Het richt zich op handel, investeringen, financiën en technologie-kwesties, met name op de behoeften van ontwikkelingslanden en het mondiale Zuiden. UNCTAD biedt onderzoek, analyse, technische bijstand en capaciteitsopbouwende ondersteuning aan lidstaten om hen te helpen de complexiteiten van internationale handel en ontwikkeling te begrijpen en te navigeren.

ERC StG Safe & Sound

Het ERC StG SAFE & SOUND werkt aan Science for Robot Policy en heeft de ambitie om de beleidscyclus te verbinden met gegevens die worden gegenereerd in robottest-zones om evidence-based beleidsvorming voor robottechnologieën te ondersteunen. ERC's zijn de meest prestigieuze en competitieve individuele beurzen in Europa en bieden 1,5 miljoen euro om getalenteerde vroeg-gevorderde wetenschappers in staat te stellen hun pioniersprojecten te starten, een onderzoeksteam te leiden en hun beste ideeën te implementeren aan de grenzen van hun discipline.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.