Universiteit Leiden

nl en
Gabriele Liaugminaite

Van Remindo naar ANS: FGW krijgt nieuw toetssysteem

Volgend collegejaar start de Faculteit Geesteswetenschappen met een nieuw toetssysteem. Aan projectleider migratie digitaal toetsen Marcel van Brunschot de taak om de migratie naar ANS in goede banen te leiden.

‘De Faculteit Geesteswetenschappen werkt al een aantal jaar met het toetssysteem Remindo’, steekt Van Brunschot van wal. ‘Dat gaat heel goed en creatief, maar dit soort systemen moeten Europees worden aanbesteed. De universiteit heeft er de laatste keer voor gekozen om voor één systeem te gaan. Dat heeft als voordeel dat het centraal kan worden ingericht en ondersteund.’

Heel goed systeem

De keuze is daarbij gevallen op ANS, dat bij verschillende andere faculteiten al wordt gebruikt. ‘ANS is een heel goed systeem, dat op dit moment heel veel aanbestedingen wint’, legt Van Brunschot de keuze uit. ‘Het betekent wel dat de vragen, toetsen en toetsinstellingen die de afgelopen jaren bij Geesteswetenschappen zijn bedacht moeten worden overgezet.’

De grootste uitdaging daarbij lijkt de grote verscheidenheid aan talen en schriften die de faculteit rijk is. ‘Dat is echt iets specifieks voor Leiden’, zegt Van Brunschot, die eerder verantwoordelijk was voor migraties aan hogescholen in Groningen, Rotterdam en Utrecht. ‘Ik heb nu bijvoorbeeld de vraag openstaan of je de antwoordknop aan de linkerkant wilt hebben bij schriften die van rechts naar links gelezen worden.’

Huidige situatie migreren

De komende tijd zullen daar nog veel meer vragen bij komen. Van Brunschot: ‘We zijn nu in kaart aan het brengen waarvoor Remindo is gebruikt. Zodra we dat duidelijk hebben, gaan we met vertegenwoordigers van de opleidingen in gesprek om te bepalen hoe we hun overstap naar ANS het beste kunnen realiseren.’

Het uitgangspunt daarbij is om de huidige situatie zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. ‘Op dit moment is ervoor gekozen om eerst naar één toetssysteem voor de hele universiteit te gaan’, legt Van Brunschot uit. ‘Grote verbeterslagen komen op een ander moment aan de orde.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.