Universiteit Leiden

nl en

Meesterlijk overtuigen

Ooit verwacht dat een rechter zou bepalen welke bijnaam wel of niet is toegestaan? Tot voor kort waarschijnlijk niet. Maar een recente rechtszaak over het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer en het gebruik van bijnamen, had wel dit resultaat. Dit is een voorbeeld van de kracht van juridisch argumenteren; hoe had de uitspraak geweest zonder de sterke overtuigingskracht van de betrokken advocaten?

Overtuigingskracht blijkt van groot belang binnen de juridische context, zo werd duidelijk bij deze recente rechtszaak. Maar wat is het nu precies en hoe kun je deze vaardigheid ontwikkelen of verbeteren? Een persoon met overtuigingskracht bezit de bekwaamheid om instemming te verkrijgen of tot overeenstemming te komen. Deze persoon is in staat anderen te motiveren en te inspireren voor een idee of argument. Deze persoon kan zijn of haar invloed aanwenden om tegemoet te komen aan situaties waarin anderen aanvankelijk niet overtuigd zijn, niet geneigd zijn om een standpunt te steunen, of zelfs kritisch zijn en weerstand bieden. Bovendien is overtuigingskracht een ware vaardigheid.

Beter worden in overtuigen en argumenteren?

De Leiden Law Academy biedt een ééndaagse, fysieke training aan over het effectief argumenteren. Deze training staat in teken van het schriftelijk overtuigen in juridische teksten zoals dagvaardingen, rapportages en adviezen. De training wordt gegeven door drs. Mascha Furth, een ervaren taaltrainer die haar trainingen baseert op argumentatietheorie en retorica. De training is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de juridische sector, zoals advocaten, advocaat-stagiairs, juridisch medewerkers en adviseurs.

Tijdens deze training worden diverse, essentiële onderwerpen behandeld, zoals doeltreffende overtuigingsstrategieën, nauwkeurige selectie van argumenten voor verschillende doelgroepen zoals rechters en tegenpartijen, het opbouwen van een overtuigende argumentatiestructuur, heldere presentatie van gedachtegangen, en effectieve respons op tegenargumenten om je positie te versterken. Aangezien deze training is toegespitst op schriftelijk argumenteren, wordt er extra aandacht besteed aan de eisen van juridische betogen, het schrijven van een overtuigende tekst en het schrijven met een argumentatiestructuur.

Geïnteresseerd?

Meer informatie over deze training en het inschrijfformulier zijn te vinden op Leiden Law Academy. Vragen over deze opleiding of advies op maat? Neem dan contact met ons op! De Leiden Law Academy is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 – 12.30 en 13.30 – 16.00 per mail pao@law.leidenuniv.nl of per telefoon 071-5278666.

Leiden Law Academy

Als juridische professional, student, alumnus of geïnteresseerde kunt u terecht bij de Leiden Law Academy. Deze afdeling binnen de rechtenfaculteit biedt een hoogwaardig aanbod aan cursussen, webinars en specialisatieopleidingen in vrijwel alle rechtsgebieden. Het onderwijs is direct toepasbaar in de praktijk en biedt gelegenheid tot netwerken. Als erkende opleidingsinstelling verstrekt de universiteit een bewijs van deelname van belang voor NOvA / PO opleidingspunten. Naast postacademische nascholing verzorgt de Leiden Law Academy een ruim aanbod aan evenementen en congressen.

Klik hier voor meer informatie over de Leiden Law Academy
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.