Universiteit Leiden

nl en

Leah wint scriptieprijs FGGA: ‘Ik kon creatief zijn in mijn onderzoek’

Tijdens de Dies Natalis worden elk jaar de Leidse Universitaire Scriptieprijzen uitgereikt. Elke faculteit selecteert hiervoor haar beste scriptie. De beste scriptie van FGGA is geschreven door Leah Beekhuizen met de titel: ‘De lusten of lasten van radicale collega-belangenbehartigers’.

Waar gaat je scriptie over?

Leah: ‘Voor mijn scriptie van de master Management van de Publieke sector heb ik onderzoek gedaan naar de invloed van radicale klimaatgroepen op de steun voor gematigde belangengroepen. In Nederland houden verschillende belangengroepen zich bezig met het klimaat, maar de manier waarop verschilt per groep.   

Sommige groepen voeren radicale acties, andere groepen kiezen voor gematigde acties. Tijdens mijn onderzoek was ik vooral benieuwd naar hoe radicale groepen zich verhouden tot de gematigde groepen. Hebben deze twee groepen een positieve invloed op elkaar of juist een negatieve?’ 

Wat sprak je aan in dit onderwerp dat je je scriptie er over bent gaan schrijven?

‘Zelf heb ik voor een belangengroep gewerkt die zich bezighield met het klimaat voordat ik aan mijn master begon. Hierdoor was mijn interesse gewekt in hoe het zit met de interactie tussen verschillende groepen die hetzelfde doel nastreven, maar een andere aanpak hebben. Vervolgens kwam ik een onderzoek tegen uit de Verenigde Staten en wilde ik kijken hoe dit in de Nederlandse context is.’ 

Leah kreeg de prijs op 30 januari uitgereikt

Wat vond je het leukst aan je scriptie schrijven?

‘Ik vond het leuk dat je helemaal vrij bent in het onderwerp waarover je wilt gaan schrijven en hoe je onderzoek doet. Die vrijheid zorgde ervoor dat ik creatief kon zijn met mijn onderzoeksmethoden. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een onderzoeksmethode die niet behandeld was in de master.’ 

Heb je nog een tip voor andere studenten die hun scriptie gaan schrijven?

‘Als je eenmaal een onderwerp hebt wat je leuk vindt en wat haalbaar is om te onderzoeken, dan moet je niet te veel meer van onderwerp veranderen. Het kost je heel veel tijd als je steeds van onderwerp verandert. Als je je uiteindelijk ergens in vastbijt, dan komt het vanzelf wel goed.’  

Tekst: Annemieke van Es 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.