Universiteit Leiden

nl en

Humanities Buddy Programme zoekt nieuwe mentoren: ‘Buddy zijn doe je niet alleen voor een ander’

Vrienden maken in een nieuwe stad kan lastig zijn, daarom heeft de Faculteit van Geesteswetenschappen heeft het Humanities Buddy Programme in het leven geroepen. Internationale masterstudenten worden zo een handje geholpen om een sociaal netwerk op te bouwen. Projectcoördinator Manal Daddah praat ons bij.

Deelnemers van het Humanities Buddy Programme worden ingedeeld in groepjes, die begeleid worden door één of twee buddy’s. Zij helpen de studenten om hun draai te vinden in hun studie. ‘Als je alleen en in een ander land studeert, komen er veel nieuwe onbekende dingen op je af. Dit project kan helpen met die overgang’, legt Daddah uit.

Laagdrempelig

De focus van het Humanities Buddy Programme ligt daarbij vooral op het sociale aspect van het studentenleven.  ‘Zelf vind ik naar cafés gaan met een groep mensen soms nog best spannend’, vertelt Daddah. ‘Als je dan ook nog met vreemden moet praten, is de drempel al helemaal hoog. Het Humanities Buddy Programme koppelt socializen daarom aan evenementen als een avondje bowlen, een boottour, of een museumbezoek. Door de activiteit kunnen meer verlegen studenten in hun eigen tempo contact zoeken met hun studiegenoten, zonder dat ze zich genoodzaakt voelen om buiten hun comfortzone te treden.’

Bij de faculteit van Geesteswetenschappen is deze insteek al jaren een succes. ‘De populariteit van zulke activiteiten in Leiden laat zien dat het programma werkt. We streven ernaar het programma uit te breiden door sommige activiteiten ook buiten Leiden te organiseren, zodat meer studenten die buiten Leiden wonen kunnen deelnemen aan het programma

Buddy’s gezocht

Daarvoor is het wel belangrijk dat het programma genoeg ‘buddy’s’ en studentdeelnemers blijft aantrekken: masterstudenten die al langer in Leiden of Den Haag wonen en die de nieuwe studenten graag op weg willen helpen. ‘Meedoen aan het Humanities Buddy Programme doe je niet alleen voor de ander, je krijgt ook de kans om zelf nieuwe verbindingen te leggen.'

Wil je deelnemen aan het Humanities Buddy Programma? Meld je dan hier aan.
Wil je Buddy worden? Klik dan hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.