Universiteit Leiden

nl en

‘Mijn stage heeft mij geleerd om soms wat meer om me heen te kijken’

Student Bestuurskunde Iris heeft stage gelopen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens haar stage heeft ze zich beziggehouden met de toegankelijkheid van verkiezingen.

Waarom ben je stage gaan lopen?

Iris: ‘Na twee jaar studeren wilde ik iets anders doen. Ik was benieuwd naar wat ik van mijn toekomstige werkveld vond. Wil ik bijvoorbeeld later bij een ministerie werken? Ik hoopte dat een stage mij een inzicht zou geven in mijn toekomstige loopbaan.’ 

Wat waren je werkzaamheden tijdens je stage?

‘Tijdens mijn stage was ik onderdeel van het team verkiezingen waarbij ik mij bezighield met de toegankelijkheid van verkiezingen. Hierbij hield ik me bezig met de vraag hoe de toegankelijkheid van verkiezingen verbeterd kan worden. Om de toegankelijkheid beter in kaart te brengen heb ik zes bijeenkomsten georganiseerd in verschillende delen van Nederland. Het doel van deze bijeenkomsten was om in gesprek te gaan met gemeenteambtenaren, belangenorganisaties en ervaringsdeskundigen om van elkaar te kunnen leren.’ 

Wat heb je zelf geleerd over toegankelijkheid bij verkiezingen wat je voor deze stage niet wist?

‘Ik heb denk ik meer geleerd over toegankelijkheid in het algemeen.  Als ik 's ochtends bij de tramhalte sta, zie ik de geleidelijn en probeer ik daar nu niet meer op de te staan. Veel mensen doen dit nog wel en weten niet dat het cruciaal is voor een slechtziende dat deze lijn vrij blijft. Mijn stage heeft mij geleerd om soms wat meer om me heen te kijken. Het valt me nu meer op omdat ik met het thema bezig ben geweest. Je hebt ineens veel meer oog voor een stukje meer toegankelijkheid.’ 

Iris

Heb je een moment tijdens je stage dat je het meest is bijgebleven?

‘De regionale bijeenkomsten zijn mij het meest bijgebleven. Deze heb ik natuurlijk zelf georganiseerd en je werkt maanden naar zo'n moment toe. Het eerste evenement vond ik echt supertof. En het was leuk om te zien dat wat al maanden in mijn hoofd aan het afspelen was, nu werkelijkheid werd. Daarnaast heb ik meerdere keren bij een debat van de minister mogen notuleren. Mijn eerste debat was in de Eerste Kamer. Het was een spannend debat, want een wetsvoorstel moest er die dag doorheen om zo de voorbereidingen voor de verkiezingen niet in de weg te staan. Tijdens zo'n debat maak je de hele 'show' mee en dat is ontzettend tof.’ 

Wat waren bepaalde uitdagingen tijdens je stage?

‘Op de universiteit zit je echt in je studeermodus, maar tijdens je stage kom je ineens in een werkomgeving terecht waar iedereen aan een bepaalde werkwijze gewend is. Daar moest ik echt even inkomen. Iets anders wat een uitdaging was, was het contact met de verschillende belangengroepen. Het was een uitdaging om een goede balans te vinden tussen hoe vaak je welke belangengroep sprak. Je wilt natuurlijk geen belangenverstrengeling.’ 

Zou je andere studenten aanraden om stage te lopen?

‘Honderd procent. Ik denk dat het heel erg fijn is om te leren wat je leuk vindt en wat totaal niet. Ook kan je door middel van een stage gemakkelijk een kijkje nemen in de werkende wereld. Daarna kan je er ook weer uitstappen, wat niet zo makkelijk is als je ergens aan een baan begint. Als je geen leuke stage hebt dan heb je ook zicht op een einddatum.’ 

Tekst: Annemieke van Es 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.