Universiteit Leiden

nl en

Kunstwerk in het nieuwe Gorlaeus Gebouw: ‘Academici en kunstenaars hebben meer gemeen dan we denken’

Leidenaar Jos Agasi mag het kunstwerk maken voor het atrium van het nieuwe Gorlaeus Gebouw. Zijn werk is gekozen uit verschillende inzendingen en is straks de blikvanger in het gebouw. De kunstenaar heeft een fascinatie voor licht en gebruikt dat om samen met allerlei materialen, objecten en ruimtes kunstwerken te maken. Benieuwd naar het ontwerp? Agasi licht alvast een tipje van de sluier op.

Agasi is een veelzijdige kunstenaar die jarenlang samenwerkte met andere kunstenaars om audiovisuele kunstwerken te creëren. Dat deed hij voor allerlei evenementen en festivals in Nederland en daarbuiten. Zijn werk was onder andere te zien op het Concertgebouw, het Van Gogh Museum en het lichtfestival Frankfurt Luminale. Sinds 2019 is Agasi op missie om zijn eigen stem te vinden. In zijn eigen werk kijkt hij naar licht als bron om kunst te creëren in combinatie met allerlei materialen, objecten en ruimtes.

Kunst en wetenschap dichtbij elkaar

Een kunstwerk maken voor een universitair gebouw is nieuw voor Agasi. Toen hij begon na te denken over een concept, liet hij zich inspireren door de onderzoeksomgeving. ‘Academici en kunstenaars hebben meer gemeen dan we denken. Hoewel de werkmethoden en het bedenken van nieuwe kennis en strategieën variëren, gebruiken zowel kunstenaars als wetenschappers hun intuïtie, verbeeldingskracht en creativiteit in hun werk. Dat hield ik tijdens het ontwerpproces voor ogen.’

Het inspireert Agasi dat wetenschappers en studenten in het nieuwe Gorlaeus Gebouw onderzoek doen naar zowel de allerkleinste elementen op aarde als naar het gigantische universum. ‘Dat onderzoek en die nieuwe data leidt niet alleen tot meer wetenschappelijk kennis, maar leert ons uiteindelijk ook een hoop over onszelf. Dit bracht mij tot een concept dat deze reflectie in zich draagt: hoe kunnen we naar onszelf kijken terwijl we samen zijn in deze grote ruimte van het atrium? Wat zien we om ons heen als we beter kijken? En hoe kunnen we ons laten inspireren door een nieuwe kijk op alles om ons heen?’

Eerder werk van Jos Agasi

‘Een van de werken waar ik trots op ben is “Op touw” dat ik in 2020 maakte in Galerie Old School. Het kunstwerk bestond uit 6,5 kilometer touw en hing in een donkere ruimte. Met projecties belichtte ik de touwen heel precies, elke draad afzonderlijk, en zette het geheel daarmee in beweging.'

Wil je meer werk van Jos Agasi zien? Neem dan een kijkje op zijn website.

Een tipje van de sluier

Hoe het kunstwerk er precies uit komt te zien, blijft nog een verrassing tot de onthulling in het voorjaar. Maar de kunstenaar licht alvast een tipje van de sluier op. ‘Het kunstwerk zal letterlijk een reflectie laten zien. Daarnaast zal het licht van het grote atrium in het werk vangen en op een gekleurde manier weer verspreiden.’

Agasi over het nieuwe gebouw. ‘Het gebouw is licht van kleur, maar toch voel ik er de warmte. Het grote atrium voelt een beetje als een stadsplein: je kunt er vanuit allerlei hoeken naartoe lopen en vanaf vele kanten op uitkijken. Het voelt als een plek die gezellig gaat worden.’ Agasi kijkt er dan ook naar uit om zijn werk in het nieuwe gebouw te zien hangen. ‘Het is een grote eer dat de faculteit mij de kans heeft gegeven om dit kunstwerk te realiseren. Ik kijk uit naar het moment dat we er allemaal van kunnen genieten.’

Benieuwd naar het nieuwe gebouw? Neem alvast een kijkje!

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Header: zesxzes
Foto Jos: Leonie van der Helm
Foto kunstwerk: Jos Agasi 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.