Universiteit Leiden

nl en

‘Ik koos voor Politicologie met de journalistiek in mijn achterhoofd’

Alumnus Stan van Haasteren ging in 1995 als freelance journalist met een gitaar naar Noord-Ierland en schreef onlangs een boek over zijn belevenissen in Belfast. ‘Het grote verschil met toen is dat er geen geweld meer plaatsvindt. Maar het is nog steeds een verdeelde stad.’

Stan werkt tegenwoordig als Training and Documentation Manager bij Visa in Rotterdam
Stan van Haasteren

Na zijn studie Politicologie vertrok Van Haasteren naar Belfast. ‘Ik maakte in Leiden al muziek. Het begon met een bandje en van het een kwam het ander. En ja, dan is Ierland toch het Mekka voor de muzikant. Er is daar zoveel talent. Maar een groot verschil met Nederland: daar word je met open armen ontvangen als je met een gitaar op je rug rondloopt. Overal is livemuziek en je mag altijd wel even meespelen. Dat hoef je hier niet snel te proberen.’ Dat warme welkom smaakte naar meer en in 1996 verhuisde Van Haasteren definitief naar Belfast. Naast zijn muzikale carrière werkte hij inmiddels ook als freelance journalist. ‘Ik heb eigenlijk altijd journalist willen worden, maar dat had bij mij een lange aanlooptijd. Dat begon al op school, waar ik nooit kon besluiten of ik alfa of bèta vakken leuker vond. En ook mijn keuze voor Politicologie maakte ik met de journalistiek in mijn achterhoofd.’

September 1989: Stan’s eerste optreden ooit samen met Ruard Wallis de Vries als Duo Baardt bij een feest van de Medische Faculteit der Leidse Studenten (MFLS) in het Poortgebouw, Leiden

Een soort Berlijn

Als freelance correspondent in Ierland deed hij voor Nederlandse media verslag van stormachtige ontwikkelingen die Noord-Ierland tussen 1996 en 1999 meemaakte. ‘Toen ik aankwam was net het eerste staakt-het-vuren akkoord gebroken en laaide het geweld weer op, vooral rondom de parades van de Oranje Orde, de Oranje marsen. Maar ik heb ook verslag gedaan over het Goede Vrijdag Akkoord, het geweld van de Real IRA en de bomaanslag in Omagh.’
Onlangs publiceerde Van Haasteren een boek over zijn Ierse tijd, The Belfast Busker. Naast verhalen over jamsessies in bars in Belfast, nieuwe vriendschappen en de liefde, beschrijft hij ook hoe het sluimerende conflict de stad en het land nog steeds in zijn greep houdt. ‘Toen ik het boek aan het schrijven was, was ik er al zo lang niet meer geweest – meer dan 20 jaar – dat ik vond dat ik maar weer eens moest gaan kijken. En ja, het grote verschil met toen is dat er geen geweld meer plaatsvindt. Maar daarmee is dan ook wel alles gezegd: het is nog steeds een een verdeelde stad, een soort Berlijn toen de Muur nog stond.’
Ook de precaire politieke situatie krijgt ruim aandacht in The Belfast Busker, zegt Van Haasteren. ‘Dat is toch mijn achtergrond en interessegebied. En het helpt je begrip als je analytisch naar de zaken kan kijken. Wie meer wil weten, mijn boek  is te koop op Amazon.nl.’ 


 

@Sean Allen 'Rambles with my Camera'
Deze foto van Stan en een paar nieuwsgierige kleuters is gebruikt als cover van het boek The Belfast Busker

Gemiddelde jaarlijks 10 procent groei

Maar het was niet louter geweld wat de klok sloeg in het Ierland van de jaren '90: buitenlandse bedrijven werden verleid door de lage lonen, de gunstige belastingtarieven en zelfs vestigingspremies. In 1995 zaten er ongeveer 1000 buitenlandse ondernemingen in het land; en van 1995 tot 2000 werd zelfs een gemiddelde jaarlijkse economische groei van bijna 10 procent gerealiseerd. En omdat veel van die bedrijven in de tech sector opereerden ontstond er een hele nieuwe economie, zegt Van Haasteren, ‘waar ik vervolgens ben ingerold. Ik schreef als freelancer inmiddels ook in het Engels en ik ging steeds meer over technologie schrijven. Vervolgens ben ik trainingen en e-learnings gaan ontwikkelen en inmiddels ben ik Senior Manager Training and Documentation bij Visa in Rotterdam. Dat bedrijf is natuurlijk vooral bekend van de credit cards, maar we doen veel meer. We doen alles wat met veilig betalen te maken heeft. En alle stappen in zo`n betaalproces en de software die dat mogelijk maakt moeten gedocumenteerd worden. Hoe dat precies moet, wat je moet configureren en installeren en hoe, dat leren we mensen tijdens onze trainingen.’

Ondanks zijn liefde voor Ierland en zijn Ierse vrouw is Leiden nooit ver weg, zegt Van Haasteren. ‘Ik ben er geboren en getogen, dus dat blijft wel. Ook heb ik nog veel contact met vrienden van uit mijn studententijd. Met een paar vormen we een band en dat samen muziek maken, dat is echt daar begonnen. En onlangs was ik hier met mijn dochters op een open dag van de universiteit. Liep ik opeens weer rond op het Pieter de la Courgebouw. Ja, dan komen er wel wat herinneringen boven.’

Stan van Haasteren:
Masters Politicologie, 1986-1992
Training and Documentation Manager Visa, Rotterdam

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.