Universiteit Leiden

nl en

Siggie psycholoog en student vertellen over eenzaamheid: ‘Iedereen ervaart wel eens eenzaamheid’  

De studentennavigator ‘Find your way’ helpt studenten om hun weg te vinden binnen de universiteit. Ook Siggie, online coaching voor studenten, kan je vinden op deze routekaart. Siggie-psycholoog Dominique en een student vertellen over hoe Siggie kan helpen als je eenzaamheid ervaart.  

Wat is eenzaamheid? 

Dominique: ‘Eenzaamheid komt in verschillende vormen voor. Het is belangrijk om te weten dat eenzaamheid niet hetzelfde is als alleen zijn. Er zijn twee types: emotionele en sociale eenzaamheid. Emotionele eenzaamheid betekent dat je een hechte intieme band mist met personen. Je hebt dan genoeg sociale contacten met mensen. Maar je mist de diepgang in deze sociale contacten. Bij sociale eenzaamheid heb je juist minder sociale contacten dan je graag wil. Bij studenten kom je ook alle vormen van eenzaamheid tegen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongeren tussen de 16 en 25 jaar zich erg eenzaam voelt.’

Wat zijn tips voor als je eenzaamheid ervaart? 

'Er zijn geen eenduidige tips voor wat je kan doen tegen eenzaamheid. Iedereen ervaart eenzaamheid op een andere manier. Ook voelt iedereen zich wel eens eenzaam en is het een gevoel dat bij het leven hoort. Soms werkt het goed om dit gevoel er gewoon te laten zijn. Wanneer je connectie met anderen mist, kan je proberen om met al bestaande contacten een diepere connectie op te bouwen. Kijk bijvoorbeeld of je met iemand in je werkgroep een praatje kan maken. Wanneer je meer contacten wil opbouwen, dan kan je je aansluiten bij een club of vereniging die past bij jou interesses.’   

Op welke manier kan een Siggie psycholoog helpen als iemand eenzaamheid ervaart? 

‘Wij kunnen op verschillende manieren helpen. Soms helpt alleen een gesprek al om even je hart te luchten. Ook begeleiden we studenten die eenzaamheid ervaren met hoe ze diepere connecties aan kunnen gaan met mensen uit hun eigen sociale kring of nieuwe connecties aan kunnen gaan. Dit doen we bijvoorbeeld aan de hand van praktische opdrachten die de student doet in het dagelijks leven.’   

Hoe kan je signaleren dat iemand eenzaam is? 

‘Eenzaamheid is lastig te signaleren omdat het een innerlijk gevoel is en voor iedereen anders is. Iets wat je altijd kan doen als iemand zich eenzaam voelt of niet goed in zijn vel zit is luisteren. Probeer niet gelijk in de oplossingsmodus te gaan. Of het probleem van de ander gelijk bagatelliseren door een opmerking als ‘Ah, je hebt toch zoveel vrienden’. Het belangrijkste is dat wanneer iemand zich kwetsbaar opstelt dat je naar het verhaal van deze persoon luistert.’   

Tekst: Annemieke van Es 

Student aan het woord over eenzaamheid  

Waarom heb je contact opgenomen met Siggie?  

'Twee jaar geleden is mijn vader overleden en vorig jaar merkte ik dat ik geen concentratievermogen meer had. Tijdens college kwam informatie niet meer binnen en leek het net of mijn lichaam al deze informatie weerkaatste. Toen dacht ik ‘hé, dat past niet bij mij’.  Ook had ik het gevoel dat ik er alleen voor stond in mijn rouwproces en dat niemand mij begreep. Ik had genoeg sociale contacten maar toch het gevoel dat ik nergens mij verhaal kwijt kon. Een vriendin attendeerde mij op Siggie. Dit sprak mij aan omdat de stap minder groot voelde dan naar een psycholoog en het ook geen geld kost.’  

Hoe hebben de sessies met een Siggie psycholoog je geholpen?  

'Allereerst was het fijn dat ik mijn verhaal kon doen over wat ik had meegemaakt. Ik leerde dat de klachten die ik had 'normaal' zijn in een rouwproces.  Het is fijn om te weten dat wat ik ervaarde helemaal niet gek is.  Wat ik heb geleerd tijdens de sessies is om toch met mensen het gesprek aan te gaan over hoe je je voelt. In mijn familie zat iedereen met het verwerken van rouw op z'n eigen eilandje. Ondanks dat is het nog steeds belangrijk om het gesprek aan te gaan, heb ik geleerd tijdens de sessies. Door de sessies heb ik mezelf beter leren kennen en weet ik dat praten voor mij belangrijk is. Ook ben ik eigenlijk pas sinds een paar maanden met vrienden het gesprek aangegaan over hoe ik mij echt voel en waar ik doorheen ga. Ik heb gemerkt dat echte vrienden hierover uiteindelijk wel het gesprek met je aan willen gaan en uiteindelijk levert dat voor beide partijen wat op.’ 

Wat doe je nu anders dan voor je de sessies bij Siggie hebt gehad?   

‘Het gevoel van eenzaamheid is natuurlijk nog steeds weleens aanwezig.  Alleen weet ik beter hoe ik er mee om moet gaan. Ik ben sociaal gezien gegroeid en kan beter mijn grenzen aangeven. Ook heb ik gemerkt dat je negativiteit niet altijd op de voorgrond moet zetten. Daarnaast heb ik geleerd mijn grenzen aan te geven en dat je niet overal bij hoeft te zijn. Soms sta je op een feestje en denk je: hier wil ik eigenlijk helemaal niet zijn, omdat je op dat moment niet lekker in je vel zit. Nu lukt het vaker om naar mijn onderbuikgevoel te luisteren wanneer dat gevoel op speelt en te zeggen: ‘Sorry, ik kom toch niet’. Dan neem ik een moment voor mezelf en dan laad ik weer op. Als tip van mijn psycholoog bij Siggie kreeg ik om in een zogenoemd ‘piekerblok’ mijn gedachten op te schrijven. Op dit blok schrijf ik al mijn gedachten, lijstjes, wat ik morgen nog moet gaan doen. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat ik mijn gedachten weer op een rijtje krijg.’ 

Wat is Siggie?

Siggie is online coaching voor studenten. Faalangst, onzekerheid, stress, uitstelgedrag, slaapproblemen, stemmingswisselingen: met allerlei vraagstukken kan je bij Siggie terecht. Coaching bij Siggie wordt vergoed door de faculteit. Je persoonlijke informatie wordt niet gedeeld. Het coachingstraject bestaat uit vijf online sessies en je kan snel terecht bij Siggie.

Meer informatie vind je hier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.