Universiteit Leiden

nl en

‘Probeer tijdens je stage verschillende kanten van een organisatie te leren kennen’

Annelot liep stage bij het crisismanagementteam van Rijkswaterstaat. Tijdens haar stage hield ze zich bezig met verbeteren van een app die gebruikt wordt voor informatiemanagement tijdens crisissituaties.

Waarom heb je gekozen voor een stage bij Rijkswaterstaat?

Annelot: ‘Ik heb de minor Security, Safety & Justice gevolgd, omdat ik de onderwerpen van deze minor erg interessant vond. Toen ik wist dat ik stage wilde lopen, ben ik op zoek gegaan naar een stage die aansloot bij de thema's van deze minor. Uiteindelijk kwam ik terecht bij het crisismanagementteam van Rijkswaterstaat.’ 

Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van het crisismanagementteam?

‘Het crisismanagementteam houdt zich natuurlijk bezig met crisissen. Er is alleen niet elke dag een crisis waarop gereageerd moet worden. Dagelijkse werkzaamheden zijn het voorbereiden op eventuele crises: is de informatie op orde en kan deze op een goede manier gecommuniceerd worden met burgers? Ook staan het team paraat voor wanneer er een crisis uitbreekt.’ 

Annelot

Wat waren de werkzaamheden tijdens je stage?

‘Binnen mijn stage was ik verantwoordelijk voor een app die intern gebruikt wordt tijdens een crisis. De app wordt gebruikt voor intern informatiemanagement zodat rolhouders elkaar weten te vinden in tijden van een crisis, informatie kunnen bij houden.  Mijn taak was om deze app te verbeteren omdat de software van de app niet goed werkte.’  

Wat vond je het leukst tijdens je stage?

‘Het leukste vond ik dat ik bij verschillende trainingen van crisissen aanwezig mocht zijn.  Een van de trainingen waarbij ik aanwezig mocht zijn was een simulatie van wat er gebeurt als Den Helder onder water loopt. De verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat is zorgen dat het informatiemanagement naar burgers op orde is. Ook kijkt Rijkswaterstaat in zo'n situatie naar hoe er geëvacueerd moet worden. Op het moment van die training waren er werkzaamheden aan de Afsluitdijk, dus kon er niet via daar geëvacueerd worden en moesten we zoeken naar een andere oplossing. Tijdens een training leer je hoe je in een crisissituatie moet handelen en wat er allemaal bij een crisis komt kijken. 

Ook mocht ik een dagje meelopen met de weginspecteur. Dit is het uitvoerende deel van Rijkswaterstaat. Zij rijden in een bepaald gebied rond en worden opgeroepen wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Zij kijken wat de situatie is en zorgen voor de afzetting op de weg. De dienst die ik meeliep was erg rustig, maar op deze manier krijg je wel een goed beeld van wat voor werk iemand doet.’ 

Heb je nog tips voor studenten die stage gaan lopen?

‘Het is belangrijk om initiatief te tonen en als je iets leuk vindt om te doen, dit ook aan te geven. Op die manier kun je tijdens je stage verschillende kanten van een organisatie zien en leer je daar veel over.’ 

Tekst: Annemieke van Es

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.