Universiteit Leiden

nl en

Naam nieuwe Sciencebar bekend

In het Gorlaeus Gebouw komt een gloednieuwe faculteitsbar voor studenten en medewerkers. Uit honderden inzendingen koos een facultaire jury de naam voor deze bar uit. De nieuwe bar gaat ‘De Fusie’ heten. ‘Deze naam straalt samenkomen en gezelligheid uit’, zegt FWN-assessor Nalani Verwoord. ‘En het heeft nog een extra betekenis voor studenten.’

De nieuwe naam moest onder andere een link hebben met de faculteit, gemakkelijk te begrijpen zijn en gemeenschapsgevoel uitdragen. ‘Fusie heeft een aantal verschillende betekenissen’, zegt Nalani. ‘Het is een plek waar mensen kunnen samenkomen. En voor studenten heeft een fusie nog een extra betekenis. In Leidse studentenhuizen is dat namelijk een gezamenlijke ruimte in het huis waar studenten samen eten en ontspannen. Een soort woonkamer eigenlijk.’

Als gevolg van de huidige huur- en subsidieregels bouwen huisvestigingsorganisaties steeds meer studio’s in plaats van studentenhuizen. Daardoor wonen steeds minder studenten samen in een huis met gedeelde faciliteiten en een fusie. ‘We hopen dat de nieuwe bar een plek kan zijn waar studenten samenkomen, elkaar ontmoeten en zich thuis voelen’, zegt een ander jurylid. ‘Zo hebben ook de studenten die in een studio wonen nog een fusie.’

Samensmelting van twee andere plekken

Met de verhuizing van verschillende afdelingen en opleidingen naar het nieuwe Gorlaeus Gebouw, nemen studenten en medewerkers ook afscheid van de Foobar in het Snellius en de Science club in het Collegezalengebouw. ‘Het is dus ook de fusie van deze twee plekken,’ zegt Nalani. Leidse student Wouter van Tol stuurde de naam in. ‘Ik zocht een naam die betrekking had op zoveel mogelijk van de onderzoeksvelden die samenkomen op de faculteit. Veel studies hebben te maken met vormen van fusie zoals kernfusie of celfusie.’

Toch is de belangrijkste reden voor de naamkeuze de beoogde sfeer van de bar, aldus Wouter. ‘Ik hoop dat de nieuwe bar meer is dan alleen een ruimte waar je een drankje drinkt met elkaar. Zelf heb ik me ingezet voor de vorige bar. Ik hoop dat studenten zich ook aan deze bar verbonden kunnen voelen en er graag hun bloed, zweet en tranen in willen stoppen. En ik hoop dat studenten zich er straks net zo thuis voelen als in de fusie in hun eigen studentenhuis!’

 

Naar de fusie met de hoofdprijs

Als winnaar van de prijsvraag krijgt Wouter een budget voor drankjes en eten om een eigen activiteit in de nieuwe bar te organiseren. ‘Ik ben ontzettend enthousiast. Het was dan ook moeilijk om de nieuwe naam niet direct aan iedereen door te vertellen.’

Ook assessor Nalani is tevreden met de naam. ‘Ik vond het een leuk proces om de faculteit te betrekken bij de naamgeving van de bar.’ Er kwamen honderden namen binnen met de prijsvraag. ‘Het was heel grappig ze allemaal door te lezen. Ik ben heel blij met de naam De Fusie, omdat het naar mijn idee echt samenkomen en gezelligheid uitstraalt.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.