Universiteit Leiden

nl en

‘Het is belangrijk dat wij als jongeren vormgeven aan onze toekomst’

Alain studeert Bestuurskunde en is politiek actief in de gemeenteraad in Capelle aan den IJssel en bij de Kiesmannen Academie. Hij vertelt waarom het belangrijk is om als jongere politiek actief te zijn en te gaan stemmen tijdens verkiezingen.

Waarom ben je politiek actief geworden?

Alain: ‘Voordat ik Bestuurskunde ging studeren was ik onderwijsassistent op basisscholen. Tussen de scholen waar ik heb gewerkt zag ik grote verschillen. De eerste stage die ik liep was op een zogeheten excellente basisschool waar alles perfect op orde was. Daarna kwam ik op een basisschool terecht in een achterstandswijk, waar het heel anders ging dan op de excellente school. Er werden bijvoorbeeld geen buitenschoolse activiteiten georganiseerd door de school zelf, dit werd gefaciliteerd foor de gemeente. De grote verschillen die ik zag in het basisonderwijs en welke rol een gemeente daarin kan spelen, waren voor mij de motivatie om politiek actief te worden. Ik ben de cursus ‘Politiek Actief’ gaan volgen bij ProDemos over gemeentepolitiek en daarna ben ik actief geworden bij een politieke partij in de gemeenteraad.’ 

Alain (links op de foto)

Wat vind je het leukst aan je werk in de gemeenteraad?

‘Gemeentepolitiek zit dicht bij de realiteit. Op het moment dat je een plan hebt, dan kun je die op korte termijn realiseren. Begin dit jaar had ik bijvoorbeeld het idee om doneerringen aan prullenbakken te maken, zodat blikjes en flesjes niet in de prullenbak belanden. Mensen kunnen de blikjes en flesjes uit de doneerringen halen en deze inleveren bij de supermarkt. Deze doneerringen zie ik nu overal terug in de gemeente.’ 

Kun je uitleggen wat de Kiesmannen Academie is?

‘De Kiesmannen is een theatergroep en die theater maakt over maatschappelijke vraagstukken en politiek. Die Kiesmannen Academie is hier onderdeel van. Bij de Academie ontwikkel je een campagne om meer jongeren naar de stembus te trekken.  

De campagne focust zich dit keer op mbo-studenten die voor het eerst mogen stemmen, omdat uit onderzoek blijkt dat (afgestudeerde) mbo'ers minder vaak naar de stembus gaan. Daarnaast is het zo dat wanneer iemand op jonge leeftijd niet stemt, de kans groot is dat deze persoon dit ook op latere leeftijd niet zal doen. Daarom willen wij juist graag deze groep jongeren bereiken.’ 

Wat vind je de leukste werkzaamheden om te doen voor de Kiesmannen Academie?

‘Het leukst vind ik dat we een groep betrekken die normaal gesproken over het hoofd wordt gezien en zich vaak niet gerepresenteerd voelt. We hebben met verschillende mbo-instellingen contact en studenten geven veel relevante input voor de campagne. Het is leuk om met hen samen te werken.’ 

Waarom vind jij het belangrijk dat iedereen op 22 november gaat stemmen?

‘Ik vind het belangrijk dat jongeren gaan stemmen, omdat je ziet dat wij dit in vergelijking met oudere doelgroepen nog te weinig doen. Het klinkt misschien hard, maar ouderen zijn er over veertig jaar misschien niet meer, maar wij wel. Het is daarom belangrijk dat wij als jongeren vorm geven aan onze toekomst.’ 

Tekst: Annemieke van Es 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.