Universiteit Leiden

nl en

Haal meer uit je studie door deel te nemen aan het Honours Programma van FGGA: ‘Je leert er echt veel van’

In het Honours Programma van FGGA gaan studenten aan de slag met diverse maatschappelijke uitdagingen. Wil jij deelnemen aan het programma, maar twijfel je of het iets voor jou is? Annette Righolt, Honours Coördinator bij FGGA, en Mira Basta, studente Bestuurskunde, vertellen je meer.

De huidige maatschappelijke uitdagingen vereisen nieuwe denkers, experts en publieke leiders om crises effectief op te kunnen lossen. In het Honours Programma van FGGA ontwikkel je zowel theoretische als praktische vaardigheden om deze uitdagingen aan te pakken. Annette vertelt: ‘Je gaat in een groep met studenten uit allerlei verschillende studierichtingen aan de slag met thema's als bestuurskunde, veiligheid, recht en gelijkheid. Daarnaast is er veel ruimte om te experimenteren en praktijkervaring op te doen, bijvoorbeeld door het lopen van een stage.’ 

Voor wie is het Honours Programma geschikt?

Het Honours Programma is bedoeld voor studenten die zich buiten hun studie breder willen oriënteren en hun eigen vaardigheden verder willen ontwikkelen. Righolt: ‘Er zitten een aantal voorwaarden aan verbonden, waaronder een cijfergemiddelde in je eerste jaar. Mijn advies aan studenten is om je vooral aan te melden als je interesse hebt, ook als je nu nog niet zeker weet of je aan het gemiddelde voldoet. Samen kijken we uiteindelijk of je aan de voorwaarden voldoet en dus of je kan deelnemen aan het traject.’   

Mira heeft ervoor gekozen zich aan te melden voor het Honours Programma omdat haar interesses breder lagen dan alleen de studie Bestuurskunde: ‘Ik leer bijvoorbeeld door Honours meer over de Europese Unie en leiderschap. Dat zijn onderwerpen die bij Bestuurskunde minder aan bod komen.’  

‘Je mag zelf kiezen welke vakken je volgt en daardoor kan je allerlei verschillende kanten op.’  

Ontwikkelen van theoretische en praktische vaardigheden

Tijdens het Honours Programma wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van je theoretische en praktische vaardigheden. Een voorbeeld hiervan is het onderwerp onderhandelen: ‘We merken dat studenten op de arbeidsmarkt moeite hebben met onderhandelen. In het Honours Programma leren we studenten om op een speelse manier te onderhandelen, waardoor studenten erachter komen wat hun stijl is en hoe je onderhandelen aanpakt.’ 

Mira beaamt het nut van dit onderwerp: ‘Onderhandelen is een vaardigheid waar ik bij Bestuurskunde nog niet veel over heb geleerd. Door Honours heb ik veel geleerd over onderhandelen en over debatteren, omdat we daar ook veel mee hebben geoefend: gaandeweg kom je erachter hoe het moet. Dit kwam uiteindelijk goed van pas tijdens mijn studie, waar we bij verschillende vakken ook veel moesten debatteren.’ 

‘Je leert er echt veel van’

Het Honours Programma is voor studenten een manier om te ontdekken wat je leuk vindt, vertelt Mira. ‘Je mag zelf kiezen welke vakken je volgt en daardoor kan je allerlei verschillende kanten op. Zo wil ik bijvoorbeeld een vak kwantummechanica volgen. Ik vind dat heel interessant, maar zou er geen hele studie over willen volgen. Ik vind het erg leuk dat ik door Honours wel de kans krijg hier iets mee te doen.’ 

Mira zou andere studenten aanraden om zich aan te melden voor het Honours Programma: ‘Je leert er echt veel van en daarnaast leer je ook veel nieuwe mensen kennen. De voertaal van het programma is Engels, maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Het niveau is goed te doen en de docenten weten dat Engels niet voor iedereen hun eerste taal is.’ 

Annette voegt toe: ‘Ik raad studenten die meer zelfvertrouwen willen krijgen aan om zich aan te melden. We besteden veel aandacht aan academische kennis en vaardigheden, maar kennis over jezelf is net zo belangrijk in het traject. Het helpt enorm om door Honours meer te leren over jezelf en daarnaast staat het goed op je CV.’ 

Tekst: Nadine Louissen

Wil je meer weten over het Honours Programma of heb je nog vragen? Kom dan langs bij één van de informatiebijeenkomsten op 6, 7, 8 of 23 november.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.