Universiteit Leiden

nl en

Wat doet een studentendecaan? Rianne legt het uit

Omdat het soms lastig is om binnen de universiteit je weg te vinden, is de studentennavigator ‘Find your way’ gemaakt: een handige routekaart die je laat zien waar je terecht kan. Ook de studentendecanen kan je vinden op deze routekaart. Rianne Vink, één van de studentendecanen, legt uit wat een studentendecaan eigenlijk doet.

Wat houdt het werk van een studentendecaan in?

Rianne: ‘Het werk van een studentendecaan is over het algemeen praktisch van aard. Wanneer zaken als een functiebeperking, psychische ziekte, mantelzorg taken of topsport een negatieve invloed hebben op je studie, dan kom je bij de studentdecaan terecht. Wij hebben dan een gesprek met jou en naar aanleiding van dat gesprek brengen wij een advies uit. Dit wordt, in overleg met de student, gedeeld met de examencommissie van de faculteit. De examencommissie is namelijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van het advies.’ 

Wat is het verschil tussen een studentendecaan en studieadviseur?

‘Een verschil met een studieadviseur is dat een studentendecaan niet aan een faculteit gebonden is. De studentendecaan is universiteitsbreed zodat bij alle faculteiten dezelfde aanpassingen geboden worden. De studentendecaan heeft een adviserende rol en je hebt er in principe maar één gesprek mee. Een studieadviseur is meer betrokken bij de opleiding en kan je goed adviseren over je studieplanning als je studievertraging oploopt.'

Wat vind je het leukste aan je werk?

‘Het leukste vind ik dat je studenten kan helpen. Het is fijn als iemand opgewekter te deur uitloopt dan dat iemand aan kwam. Daarnaast zijn er altijd gevallen die je bij blijven. Sommige studenten kunnen hun studie niet afmaken door omstandigheden. Dat is heftig om te horen. Maar als studentdecaan kan ik soms toch een kleine verlichting brengen, bijvoorbeeld door te laten weten hoe studenten hun studieschuld om kunnen zetten in een gift.  

Ook regelen we bijvoorbeeld voor studenten met autisme een buddy, een ouderejaars student van dezelfde studie die één keer per week met hen afspreekt. Aan de ouderejaars kunnen de studenten alle vragen kwijt die ze hebben. Als je een student voor het eerst ziet, merk je dat hij of zij het heel spannend vindt. Het is mooi om te zien dat deze gesprekken een paar weken later al succes hebben. De spanning is verdwenen is en de gesprekken met de buddy hebben geholpen. Ook heeft de buddy er vaak veel plezier in. Het is altijd fijn om te zien hoe het van beide kanten iets van voldoening geeft.’  

Wat wil je studenten nog meegeven?

‘Stuur bij twijfel een mailtje. Ook als je niet zeker weet of je bij de studentendecanen aan het juiste adres bent. Mochten wij je niet kunnen helpen dan kunnen wij je in ieder geval wel de goede kant op wijzen. En trek altijd op tijd aan de bel, wat er ook speelt.’ 

Tekst: Annemieke van Es

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.