Universiteit Leiden

nl en

Op zoek naar die ene bron? Kijk eens in de databases van de UB

Japanse kranten, fotoarchieven uit Nederlands-Indië of informatie over gender en seksualiteit: het is allemaal te vinden in de 621 databases voor geesteswetenschappers die de Universiteitsbibliotheek rijk is. Deze week begint een flyercampagne om ze beter onder de aandacht te brengen.

Bibliotheekmedewerker Kjeld Botter was onlangs nog betrokken bij de aanschaf van de GALE-databanken. ‘Daar zit van alles in, van gender tot political extremism’, vertelt hij enthousiast. ‘Deze aankoop is vooral interessant voor historici, maar we hebben bijvoorbeeld ook de Japanse en Koreaanse Times-databanken. Die zijn dan weer heel interessant voor mensen met een focus op Azië.’

Unieke bronnen

Voor ieder wat wils dus, maar dat maakt de collectie databases soms ook wat onoverzichtelijk, geeft Botter toe. ‘We merken dat mensen uit gewoonte vaak grijpen naar de zoekmethoden die ze kennen. Ze gaan automatisch voor Delpher of zoeken alleen in de catalogus van de universiteit, terwijl je voor de meeste databanken moet zoeken in onze database-zoekmachine en vervolgens moet doorklikken naar een externe bron.’

Dat is misschien wat omslachtig, maar de databases zijn die extra moeite zeker waard, vindt hij. ‘Het zijn vaak betaalde diensten, waardoor de bronnen die ze bieden uniek zijn. De pamfletten uit de Database Dutch Pamphlets Online vind je bijvoorbeeld niet terug in andere databases, waardoor ze een heel nieuw beeld van een tijd kunnen geven.’

Vakreferenten

Voor wie het alsnog niet helemaal duidelijk is welke database de beste verborgen pareltjes bevat, heeft Botter een tip: ‘Neem contact op met de vakreferent. Die weet voor elke opleiding precies welke databases interessant zijn en wat voor bronnen ze bevatten. Mocht je een database willen toevoegen, kunnen de vakreferenten je trouwens ook helpen.’

Een overzicht van de databases is hier te vinden. Voor meer informatie over de mogelijkheden voor jouw vakgebied, kun je contact opnemen met een vakreferent.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.