Universiteit Leiden

nl en

Met een beurs naar het buitenland

Wie in het buitenland wil studeren, kan rekenen op een flinke papierwinkel en een smak collegegeld. Gelukkig bestaan er diverse studiebeurzen voor de broodnodige financiële en organisatorische ondersteuning. Drie Leidse studenten die dit jaar met behulp van de VSBfonds Beurs hun buitenlandse droom werkelijkheid maken, vertellen over hun ervaringen.

Voor een studie in het buitenland ben je zo tienduizend euro per jaar kwijt aan alleen al het collegegeld, en een veelvoud daarvan als je de oceaan oversteekt naar een Amerikaanse topinstelling. Een van de beurzen waarmee studenten een deel van deze kosten kunnen ondervangen, is de VSBfonds Beurs. Deze beurs kun je als Nederlandse student aanvragen als je in het buitenland wilt gaan studeren na het behalen van een bachelor of master. Bij het beoordelen van de aanvraag staat je maatschappelijke betrokkenheid en motivatie centraal.

Benthe Geerdink in Parijs

‘De Franse overheid regelt veel dingen voor studenten’

Benthe Geerdink (22) is net naar Parijs verhuisd voor de aftrap van de tweejarige Master in Public Policy - Social Policy & Social Innovation. Het eerste jaar studeert ze aan Sciences Po, het tweede jaar aan the London School of Economics and Political Sciences (LSE). ‘Ik ben geboren en getogen in Twente. Met mijn bachelor in Governance, Economics, Development aan het Leiden University College in Den Haag ging al een wereld voor me open. Nu wilde ik graag écht internationale studie-ervaring opdoen. Dat ik dit nu kan doen in twee geweldige steden en op twee heel goed aangeschreven universiteiten is echt een droom die uitkomt.’

Geerdink kwam bij het VSBfonds terecht via de online beurzen-database van Universiteit Leiden. ‘Het VSBfonds waardeert maatschappelijke betrokkenheid, dat past goed bij mij en mijn studie. Ik heb bijvoorbeeld tijdens mijn bachelor bewoners van een bejaardentehuis in Den Haag geïnterviewd en de wijkraad geholpen om de voorzieningen te verbeteren voor oudere inwoners. Daarnaast deed ik vrijwilligerswerk bij mijn internationale studievereniging en de non-profit Young Lady Business Academy.’ De beurs gebruikt ze om het collegegeld mee te bekostigen. De overige kosten van een student in Parijs blijken mee te vallen. ‘De Franse overheid regelt veel dingen voor studenten. Zo zijn alle musea gratis en heb ik een spotgoedkope onbeperkte metrokaart. De internationale campus waar ik woon heeft bovendien een restaurant dat goedkoper is dan zelf boodschappen doen!’

Charlie Nederpelt

‘Mijn master wordt in Nederland niet aangeboden’

Tijdens zijn studie geneeskunde liep Charlie Nederpelt (27) al stage in Amerika. Dit jaar werd hij aangenomen voor de prestigieuze Master in Public Health aan Harvard University. ‘Tijdens mijn studie in Leiden dacht ik veel na over hoe een zorgsysteem verbeterd kan worden. De nadruk ligt voor mij op de samenstelling en uitvoering van het basispakket. Het komend jaar ga ik hier een aantal onderzoeksprojecten opstarten, vakken volgen en wil ik een softwaretool ontwikkelen met beslisfactoren voor medische prioritering.’ De VSBfonds Beurs gebruikt Nederpelt voor het collegegeld en levensonderhoud in Boston. ‘Zonder beurs was het voor mij niet mogelijk geweest om te gaan. Bovendien biedt het VSBfonds handige informatie en organisatorische ondersteuning. Het is dus op twee manieren heel nuttig.'

Zijn internationale oriëntatie en maatschappelijke betrokkenheid lopen als een rode draad door Nederpelts studententijd. ‘Ik ben sinds mijn bachelor bezig met projecten over toegang tot zorg voor vluchtelingen in Griekenland, Madagaskar en in Nederland, maar ook voeding en zorg in afgelegen gebieden in Kenia, en een analyse voor de hervorming van het verzekeringssysteem in Suriname en Kyrgyzstan.’ De master die Nederpelt volgt, wordt in Nederland niet aangeboden. ‘Studeren is hier ook echt anders. Er wordt veel parate kennis en voorbereiding verwacht. Mijn medestudenten zijn erg gericht op het halen van hoge cijfers. Die competitieve sfeer vind ik persoonlijk wat minder, maar het leidt er wel toe dat iedereen zich goed voorbereidt en met interessante bijdragen komt tijdens colleges.’

Zeinab Bazzi in Oxford

‘Oxford heeft een soort EL CID-week’

Tijdens haar master Staats- en Bestuursrecht hoorde Zeinab Bazzi (23) keer op keer dat het bestuursrecht gericht is op de burger en diens toegang tot het recht. ‘Maar ik heb gemerkt dat dit principe niet altijd goed uit de verf komt - denk maar aan de Toeslagenaffaire. Ik ben ervan overtuigd dat we sociaalwetenschappelijke inzichten nodig hebben om het bestuursrecht meer burgervriendelijk te maken, daarom wil ik me verdiepen in de rechtssociologie.’ Bazzi begint in oktober met een onderzoeksmaster in Socio-Legal Research aan Oxford University. Het is niet haar eerste internationale studie-ervaring. ‘Ik heb via een Erasmus exchange al aan the University of Edinburgh gestudeerd. Het internationale karakter van de universiteiten in het Verenigd Koninkrijk spreekt mij erg aan. Ik deelde in Edinburgh een appartement met Chinese, Indiase en Amerikaanse studenten.’

Ook Bazzi vond in de VSBfonds Beurs een beurs die goed aansloot bij haar maatschappelijke betrokkenheid. ‘Met mijn onderzoek hoop ik een bijdrage te leveren aan de vormgeving van een sociale zekerheidsstelsel dat daadwerkelijk gericht is op de burger, maar tegelijkertijd ook werkbaar is voor het bestuur. Ik ben van plan uitvoeringsorganisaties in Nederland en het Verenigd Koninkrijk te interviewen en met burgers in gesprek te gaan.’ Ze gebruikt de beurs voor het collegegeld en een deel van de huur in Oxford. ‘Het is net als Leiden een echte studentenstad. In oktober is er freshers' week, een soort EL CID, bedoeld als introductie voor alle nieuwe studenten, dus ook postgraduates zoals ik. Het lijkt me de perfecte manier om vrienden te maken en Oxford te leren kennen.’

De VSBfonds Beurs is bedoeld voor Nederlandse mbo-, hbo- en wo-studenten. De volgende aanvraagronde sluit op 1 maart 2024.

Tekst: Julie de Graaf

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.