Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe superserver bij geesteswetenschappen

Denk je aan geesteswetenschappen, denk je misschien niet meteen aan een nieuwe superserver. Toch is die inmiddels net in gebruik genomen. Universitair docent Jelena Prokic van het Centre for Digital Humanities vertelt meer over deze ontwikkeling.

‘We zijn heel trots op onze nieuwe server,’ zegt Prokic. ‘Ook in de geesteswetenschappen neemt de hoeveelheid onderzoek toe die zeer krachtige computers vereist. Verschillende van onze huidige onderzoeken maken gebruik van natural language processing (NLP) en deep learning om beelden te verwerken. We zijn dan ook heel blij dat we nu een eigen server hebben, die onderdeel zal zijn van het ALICE-project, speciaal voor geesteswetenschappelijk onderzoek.’

Onderwijs

De server zal in de eerste plaats gebruikt worden voor onderzoek, maar biedt ook kansen voor onderwijs. ‘De server biedt onze studenten de kans om vertrouwd te raken met zeer krachtige computers en hun eerste stappen te zetten met deze technologie.’

De eerste studenten die met de nieuwe techniek aan de slag gaan, volgen de Digital Humanities minor. ‘In de toekomst zullen steeds meer mensen dit soort technieken gaan gebruiken, maar nu is zelfs de basis voor veel studenten nog een grote stap. We willen ze er daarom zo goed mogelijk vertrouwd mee maken, waarna ze het hopelijk kunnen gebruiken in hun toekomstige vakken of banen.’

Netwerk uitbreiden

Prokic hoopt met de server uiteindelijk het Digital Humanities-netwerk uit te breiden.  ‘Ik hoop dat er binnen de geesteswetenschappen een gemeenschap ontstaat van onderzoekers die deze technieken toepassen, zodat we niet meer alleen sterk zijn in de ethische kanten van AI belichten, maar er ook echt zelf gebruik van maken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.