Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstelling over kunst, cultuur en architectuur langs de zijderoute

Sierlijk gedecoreerde hoofddeksels en juwelen, beelden van imposante moskeeën en foto’s van bewoners. De expositie 'Splendours of the Silk Roads' toont het leven en de verschillende culturen langs de zijderoute.

Onderzoeker Elena Paskaleva is samensteller van de tentoonstelling over een van de bekendste handelsroutes ter wereld. De Zijderoute ontstond als een netwerk van karavaanwegen die al vanaf de klassieke oudheid handel mogelijk maakte tussen de oosterse wereld en Europa. Dankzij deze route leerden reizigers en bewoners elkaars religies en culturen kennen.

Joodse juwelen

Al eerder maakte Paskaleva tentoonstellingen over de zijderoute. Nieuw dit keer zijn de oude foto’s uit Iran, ikat-textiel uit Centraal Azië en bijvoorbeeld foto's en textiel uit Kashgar, Xinjiang. ‘Maar ook Joodse juwelen, omdat ik juist de diverse religies in de regio wil laten zien’, vertelt Paskaleva. Veel van de getoonde voorwerpen komen uit haar privécollectie.

De tentoonstelling is onderdeel van het culturele programma van de ECIS 10, Tenth European Conference of Iranian Studies, die eind deze maand in Leiden gehouden wordt. De tentoonstelling in de centrale hal van de Oude UB is te zien vanaf 14 augustus en blijft te bezichtigen tot en met 29 september.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.