Universiteit Leiden

nl en

Hoogleraar Ester van der Voet ontvangt International Society Award in Industriële Ecologie

Ester van der Voet heeft de International Society Award in Industrial Ecology ontvangen. Ze krijgt deze prijs voor haar opmerkelijke bijdragen en leiderschap op het gebied van industriële ecologie. De International Society of Industrial Ecology prijst Van der Voet voor haar tomeloze inzet om duurzaamheid en een beter grondstoffenbeheer te promoten. De prijsuitreiking vond plaats op de laatste dag van de International Conference on Industrial Ecology in Leiden.

De International Society of Industrial Ecology (ISIE) reikt de prijs elke twee jaar uit aan mensen die een opmerkelijke vooruitgang hebben geboekt op het gebied van industriële ecologie en een buitengewone toewijding aan het onderwerp hebben getoond. Dit omvat onder andere het bevorderen van een beter begrip van de onderlinge relaties tussen mens en milieu.

Volgens haar collega's is Van der Voet een groot voorbeeld in dit vakgebied. Niet alleen door haar tomeloze inzet voor het onderwerp, maar ook door haar uitzonderlijke onderzoek. ‘Bedankt dat je onze inspirerende collega bent, Ester’, zegt wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) Martina Vijver. ‘We zijn ontzettend trots op wat je hebt bereikt. Je verdient deze prijs echt!’

Analyse van materiaal- en stofstromen

Van der Voet onderzoekt hoe we grondstoffen op een minder milieubelastende manier kunnen gebruiken. Dat houdt niet alleen in dat we producten langer gebruiken, maar ook dat we ze beter ontwerpen en recyclen. Het concept 'urban mining' is een van haar belangrijkste onderzoeksgebieden. ‘Er zijn enorme hoeveelheden grondstoffen in omloop,’ zei ze in een eerder artikel. ‘Als je die kunt hergebruiken, hoef je ze niet meer uit een mijn ver weg te halen, maar kan je ze gewoon hier uit Nederland halen.’

Als hoogleraar duurzaam grondstofgebruik is ze ook een van de grondleggers van het vakgebied Materiaal- en Stofstromenanalyse. Ze heeft de manier waarop materiaalstromen worden geanalyseerd en begrepen radicaal veranderd. Daarnaast heeft ze kritieke gebieden geïdentificeerd, waar het efficiënt gebruik van grondstoffen beter moet. En haar bijdragen reiken verder dan de academische wereld alleen. Als lid van het International Resource Panel van de Verenigde Naties adviseert ze regeringen en organisaties over duurzame strategieën voor het beheer van hulpbronnen. Haar expertise en toewijding hebben wereldwijde initiatieven voor een duurzamere en rechtvaardigere toekomst positief beïnvloed.

De International Society of Industrial Ecology (ISIE) is een wereldwijd netwerk van wetenschappers, onderzoekers, professionals in het veld en beleidsmakers die zich inzetten voor de ontwikkeling van industriële ecologie. Door middel van onderzoek, onderwijs en samenwerking zet de ISIE zich in voor een duurzame en rechtvaardige overgang naar een meer circulaire economie die efficiënt gebruik maakt van grondstoffen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.