Universiteit Leiden

nl en

Antropoloog in een groot bedrijf 'Het is interessant om naar de interne cultuur van een bedrijf te kijken'

Leonie Siepman is Global Culture & Change Manager bij Mammoet. Ze volgde de bacheloropleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en studeerde af in 2015. Ze brengt een unieke visie mee naar de bedrijfswereld. Wat doet een antropoloog in zo'n groot bedrijf?

Zie Leonie aan het werk bij Mammoet

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Antropologische kennis toepassen in het bedrijfsleven

Tijdens haar bachelor in Leiden wist Leonie al dat ze haar antropologische kennis wilde toepassen in het bedrijfsleven, zodat ze ondernemers kon ondersteunen om meer impact te maken. Ze besloot daarom een minor International and Intercultural Management te volgen. Na haar bachelor studeerde Leonie bedrijfskunde in Amsterdam. Direct na haar studie had ze verschillende banen in het bedrijfsleven voordat ze in 2022 bij Mammoet begon.

Toenemende vraag naar antropologen in het bedrijfsleven

Als Global Manager Culture & Change heeft Leonie een positieve invloed op de bedrijfscultuur van Mammoet en het gedrag van leiders en individuen. Een bedrijf als Mammoet komt misschien niet als eerste in je op als je denkt aan plekken waar antropologen werken. Maar Leonie ziet een groeiende vraag naar antropologen in bedrijven. "In een voortdurend veranderende omgeving moeten bedrijven zich aanpassen aan de wereld om hen heen. En daarmee ook aan hun bedrijfscultuur. Door de combinatie van organisatie- of projectveranderingsmanagement, diversiteit en inclusie en bedrijfsadministratie, geloof ik dat ik iets heel nieuws kan ontwikkelen in zakelijke organisaties."

Antropologie als levensstijl

Voor Leonie is antropologie een levensstijl. Of een levensbeschouwing. "Het gaat over het nadenken over de impact van menselijke interacties in elke werkcontext. Het vermogen om ruimdenkendheid te omarmen, de wereld om je heen te observeren en participerende observatie als dagelijkse praktijk toe te passen." In haar werk onderzoekt Leonie hoe mensen zich gedragen en reageren op verandering en hoe zij daarbij ondersteund kunnen worden. "Het is interessant om naar organisaties en hun interne cultuur te kijken, of het nu voor een team, een afdeling of de organisatie in zijn geheel is."

Mensen inspireren

Leonie inspireert en ondersteunt graag individuen en moedigt hen aan om de meerwaarde van samenwerken te ontdekken. Ze vindt het mooi om te zien als mensen zich openstellen en loskomen van hun eigen beperkingen. "De momenten dat ik zie hoe mensen geïnspireerd raken en hun gedrag veranderen, versterken mijn geloof dat mijn werk zo krachtig is."

Foto en video door Wilke Geurds. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.