Universiteit Leiden

nl en

‘Door de opleiding Bestuurskunde leerde ik gemakkelijker ingewikkelde stof begrijpen’

Nienke Weijermars studeerde bestuurskunde aan de Faculteit Governance and Global Affairs. Tijdens haar studie volgde zij de minor Journalistiek en Nieuwe Media, waarna zij stageliep bij het Leidsch Dagblad: ‘Bij het Leidsch Dagblad hadden ze echt tijd om mij verder te begeleiden.’

Waarom heb je ervoor gekozen om bij het Leidsch Dagblad stage te lopen?

‘Ik besloot een minor journalistiek te doen, omdat ik bestuurskunde altijd wel wat theoretisch vond. Ik wilde daarom graag iets praktisch gaan doen. Ik vond het nieuws altijd al leuk en toen ik erachter kwam dat ik tijdens de minor stage kon lopen, dacht ik: ‘dit is perfect’. Ik vond het heel leuk dat ik iets kon doen met hetgeen dat ik leerde.’ 

Nienke Weijermars

Hoe zag je stage eruit?

‘Zes weken lang begon ik op de redactie van de Duin- en Bollenstreek en daarna heb ik zes weken stagegelopen bij het de redactieonderdeel van de stad Leiden. Ik ging naar veel plekken toe waar ik mensen kon spreken als er iets bijzonders was gebeurd. Verder maakte ik ook reportages.’ 

Was er iets was je het leukste vond?

‘Dat je op plekken komt waar je normaal gesproken niet snel zou komen. Dingen als demonstraties vond ik dan weer minder prettig, want dat was best spannend. Ik wist dan ook niet altijd goed hoe ik mij moest positioneren, omdat een deel dacht dat ik bij de demonstranten hoorde en daar natuurlijk ook veel ervaren pers bij aanwezig was. Dat kon wel spannend kon zijn.’ 

Was de stage ook wat je ervan verwacht had?

‘Het was wel anders dan ik verwacht had. Tijdens de minor leerde je hoe je moest schrijven, maar in de praktijk gaat dat er toch altijd anders aan toe. Zo moest ik een stukje schrijven van 200 woorden en daar was ik dan een halve dag mee bezig, omdat ik geen idee had hoe het precies werkt. Ik heb wel veel bij het Leidsch Dagblad geleerd. Journalistiek is echt een vak apart vergeleken met bestuurskunde.’ 

Hoe ervaarde jij je bestuurskunde achtergrond tijdens het werk?

‘Soms als best nadelig. Ik kreeg namelijk te horen dat ik te ambtelijk schreef. Toch had het ook weer een hoop voordelen, omdat je door bestuurskunde een brede achtergrond ontwikkelt, waarmee je bijvoorbeeld gemakkelijker ingewikkelde stof leert begrijpen. Dat kwam tijdens het werk goed van pas. Toch was het dan weer moeilijk om de ambtelijke taal die wij tijdens de bachelor aangeleerd krijgen, om te zetten in begrijpelijke taal.’ 

Zou je later nog iets in de journalistiek willen doen?

‘Momenteel werk ik nog bij het Leidsch Dagblad als freelancer en dat vind ik heel leuk, maar ik heb wel heel bewust gekozen om niet nog de master Journalistiek te gaan volgen. Dat komt omdat wat ik nu doe, dus stukken schrijven en mensen spreken, ook mogelijk is zonder een master. Dit wil ik wel graag blijven doen, maar meer voor erbij.’ 

Heb je nog tips voor studenten die ook de journalistiek in willen?

‘Het verschilt per persoon, maar ik vond het persoonlijk fijn om klein te beginnen, dus om bij een lokale krant stage te gaan lopen. Stel dat je naar een groter medium gaat, dan kan het zo zijn dat je minder zelf mag doen, maar meer moet meekijken bij ervaren journalisten. Bij het Leidsch Dagblad hadden ze echt tijd om mij verder te begeleiden en mocht ik ook gelijk zelf aan de slag. Ik denk dat het handig is om klein te beginnen en daarna naar een groter medium over te stappen, als je die behoefte hebt. Dan is de kans dat je daar meer zelfstandig mag doen, ook groter.'

Tekst: Abdelkarim Megaiz

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.