Universiteit Leiden

nl en

‘Ik bereken mijn reistijd met de fiets aan de hand van statistische analyses’

Waarom Google Maps gebruiken als je je fietsroute ook kunt berekenen aan de hand van je eigen data. Statisticus en wielrenner Alexander Dürre ziet overal statistieken in. Hij analyseert gegevens van voetbalwedstrijden en berekent de mogelijke winnaars van wielerwedstrijden. ‘Als ik tijd te veel heb, pas ik overal waar ik kan statistiek toe.’

‘Mijn werk aan de universiteit is voornamelijk theoretisch. Daar passen we eigenlijk bijna nooit iets toe’, zegt Dürre. ‘Als statistici ontwikkelen we theoretische eigenschappen en berekenen we van alles. Daaruit komen dan wiskundige theorieën. Als hobby zoek ik daarom dingen waar ik al die statistiek wél kan toepassen.’ De Duitse universitair docent kwam een jaar geleden naar Leiden. ‘Hiervoor werkte ik in Brussel met de beste multivariate statistici.’ Inmiddels doet hij onderzoek en geeft hij les bij het Mathematisch Instituut (MI).

En daar zit hij helemaal op zijn plek. ‘Wiskunde is eigenlijk een beetje zoals raadsels oplossen. En raadsels vind ik ontzettend leuk’, zegt hij met een grote glimlach. ‘Vooral omdat ze voortbouwen op de kennis van de afgelopen 2000 jaar. Een wiskundige stelling is ofwel waar of niet waar. Die blijft eeuwig bestaan en daar kun je op voortbouwen. Dat is een groot verschil met andere wetenschappelijke disciplines. Daar bestaan theorieën vaak maar tot het tegendeel bewezen is.’

Een voetbalwedstrijd vanuit een statistisch perspectief

Dürre is zo gepassioneerd dat hij altijd op zoek is naar nieuwe plekken om statistiek toe te passen. En daar leent de sportwereld zich perfect voor. ‘Bij voetbal is er veel openbare data beschikbaar over het verloop van de wedstrijd. Er is data van alle posities van de spelers tijdens de wedstrijd. Onze statistische methoden kunnen daaruit de achterliggende tactiek analyseren. Zo kan ik reconstrueren hoe de teams reageerden op een doelpunt of hoe een team zijn tactiek veranderde.’

Een van de wedstrijden die hij analyseerde was Barcelona tegen de lokale club Deportivo Alavés. ‘In de gegevens zagen we mooi dat Barcelona de hele tijd aan het aanvallen was. Dat leidde ertoe dat de tegenstander op een gegeven moment alleen nog maar verdedigde. Pas toen ze één of twee doelpunten tegen kregen, vielen ze weer aan. Fantastisch dat statistiek dat zo mooi kan laten zien.’

 Op de fiets van conferentie naar conferentie

Zelf is Dürre ook heel sportief. Hij past statistieken dan ook toe op zijn eigen sportprestaties. ‘Ik fiets heel veel. Daar hou ik dan ook alle data van bij. Daardoor kan ik mijn sportprestaties vergelijken met andere wielrenners en zien waar ik het beter kan doen.’ Voor zichzelf heeft hij zelfs een speciale uitdaging. ‘Ik probeer altijd van het ene congres naar het andere te fietsen. De mooiste tocht was van Roemenië naar een conferentie in Oostenrijk. Het was heel spannend want Roemenië is avontuurlijker dan ik dacht. Ik heb zelfs wolven gezien!’

Om te weten hoelang hij van plek naar plek onderweg is, analyseert hij zijn eigen gegevens. ‘Ik bereken van tevoren hoe lang ik erover doe om zo'n 150 kilometer te fietsen. Ik zou Google Maps kunnen gebruiken, maar dat neemt gemiddelden en weet niet wat mijn persoonlijke vaardigheden zijn. Als ik uitga van mijn eigen gegevens is dat veel nauwkeuriger.’

Tekst: Inge van Dijck 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.