Universiteit Leiden

nl en

Wisselstroomproject Universiteit en Hogeschool krijgt subsidie

De Universiteit Leiden heeft voor drie projecten wisselstroomsubsidie toegekend gekregen om voorlichtingsactiviteiten en in- en doorstroomactiviteiten bij en tussen opleidingen beter te laten verlopen.

Het gaat om een project met de Hogeschool Leiden en de opleidingen Informatica en Data Science & Artificial Intelligence, een samenwerking met de bestuurskunde-opleidingen van de Haagse Hogeschool, en deelname van ICLON aan een groter consortium van instellingen voor het verbeteren van de voorlichting in Zuid-Holland.

Het kiezen van een studie in het hoger onderwijs is voor havo- en vwo-scholieren een uitdagend proces. Voor vwo-scholieren die zich op een vervolgstudie oriënteren lijkt een wo-opleiding de meest voor de hand liggende keuze. Toch is de uitval van vwo-scholieren bij universitaire opleidingen hoog, omdat het wo-onderwijsaanbod niet goed genoeg matcht met de praktischer georiënteerde vwo'er. Tegelijkertijd zijn er hbo-studenten die na het behalen van hun propedeuse liever zouden overstappen naar een wo-opleiding. 

Gemakkelijker en sneller

Hanneke Wegman, Hoofd Onderwijs- en Onderzoeksbeleid Universiteit Leiden: 'Er bestaan helaas nog altijd misvattingen over de aard en waarde van wo- en hbo-opleidingen. Door gezamenlijk in te zetten op voorlichtingsactiviteiten hopen we deze weg te kunnen nemen. Ook willen we de studenten die de overstap willen maken beter faciliteren, waarbij de extra studieduur zoveel mogelijk wordt beperkt. Onze gezamenlijke inspanning is ervoor te zorgen dat meer studenten gemakkelijker en sneller op de voor hen juiste plek terecht kunnen komen.’

Happy op hbo of wo

Opleidingsmanager Informatica Hogeschool Leiden, Lynn Epping: 'De uitval in zowel het hbo als wo is groot; een teken dat veel studenten niet op de juiste plek zitten. Een mismatch is niet in het belang van de student, de onderwijsinstelling en zeker niet in belang van de arbeidsmarkt waar een evenredige vertegenwoordiging van zowel praktisch ingestelde als meer theoretische wetenschappelijke young professionals nodig is. Met de toekenning van dit project willen we (aankomend) studenten naar de juiste plek toe leiden ongeacht of dat de universiteit of de hogeschool betreft. Dat betekent dat een praktijkgerichte vwo-er wellicht beter op de hogeschool zou passen en een 'wetenschappelijke' hbo'er na het behalen van zijn propedeuse beter op de universiteit zijn studie kan voortzetten.'

Meer dan voorlichting

De activiteiten die met de wisselstroomsubsidie worden georganiseerd beperken zich niet tot gezamenlijke voorlichting. Bij Bestuurskunde gaat het bijvoorbeeld ook om meer tijd voor studieadviseurs voor begeleiding van twijfelaars en worden enkele vakken uit het eerste jaar voor elkaar toegankelijk gemaakt. Tot slot gaat ICLON in samenwerking met de instellingen uit de regio Zuid-Holland lesmaterialen voor het voortgezet onderwijs ontwikkelen en verbeteren om leerlingen een beter beeld te geven hoe zij hun studiekeuze kunnen maken en wat de verschillen zijn tussen het studeren aan een hbo- of wo-opleiding.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.