Universiteit Leiden

nl en
opname van Jupiter gemaakt op 16 december 2017 tijdens Juno’s tiende scheervlucht langs de reuzenplaneet
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill 

Wat zit er in een reuzenplaneet? Yamila Miguel zoekt het uit met een ERC Consolidator Grant

Sterrenkundige Yamila Miguel wil meer te weten komen over de atmosfeer en binnenkant van reuzeplaneten. Met een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro gaat ze reuzenplaneten binnen en buiten ons zonnestelsel bestuderen. 'We willen meer weten over het ontstaan van zonnestelsels, hoe planeten zich vormen en hoe ze zich verder ontwikkelen. Al die informatie zit in de planeten zelf.'

Miguel was zó blij met de uitslag van de subsidie, dat ze meteen stopte met werken en naar huis ging om het te vieren. 'Ik kon het niet geloven! Het was echt geweldig!' Ze kan dan ook niet wachten om met het N-GINE-project aan de slag te gaan en meer te leren over de binnenkant van planeten. 'We willen beter begrijpen hoe planeten werken. Vooral over reuzen als Jupiter en Saturnus, weten we nog heel weinig.’

Een andere reden om reuzenplaneten te onderzoeken, is dat het de eerste planeten zijn die in een zonnestelsel ontstaan. 'Dat betekent dat ze cruciale informatie hebben over hoe het zonnestelsel er in zijn allereerste fase uitzag.' Door de binnenkant van een planeet, diens atmosfeer en de interactie tussen die twee te bestuderen, hoopt ze meer te weten te komen over het ontstaan, de vorming en de evolutie van zonnestelsels. 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Resultaten van de JWST

Om de planeten te bestuderen gebruikt ze gegevens van meerdere instrumenten. 'Voor het onderzoek naar Jupiter en Saturnus gebruik ik de gegevens van de Cassini- en Juno-missies . Om exoplaneten te bestuderen, kijk ik naar de data van de JWST.' Miguel beschikt al over wat informatie van de telescoop, maar hoopt in de toekomst nog meer te verkrijgen. 'JWST heeft vier instrumenten. Je kunt als onderzoeker voorstellen indienen om met de verschillende instrumenten waarnemingen te doen. Ik wil ze allemaal gebruiken als het kan, maar laten we eerst eens kijken wat er mogelijk is.'

Yamila verheugt zich erop met de nieuwe gegevens te werken. ‘Voor JWST hadden we andere telescopen zoals de Hubble en Spitzer, maar die waren niet ontworpen voor onderzoek naar exoplaneten en waren dus ook niet zo nauwkeurig. Webb geeft ons de mogelijkheid om te kijken naar dingen die we nooit eerder hebben kunnen onderzoeken. Het is fantastisch dat we nu wel de mogelijkheid hebben om meer te leren over details van exoplaneten.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.