Universiteit Leiden

nl en

Réne Kleijn bij Radio 1: ‘90% van onze voetafdruk zit in het buitenland’

Zand, hout en fossiele brandstoffen: uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders steeds minder grondstoffen gebruiken. In het radioprogramma ‘Geld of je leven’ op Radio 1 geeft Industrieel Ecoloog René Kleijn zijn visie op de ontwikkelingen.

In 2010 werd er per Nederlander nog ruim 11 duizend kilo grondstoffen gewonnen voor de spullen en diensten die we gebruiken. In 2020 is deze hoeveelheid gedaald naar 7 duizend kilo. Dat klinkt als fantastisch nieuws, maar is dit inderdaad reden voor een feestje? 

Het is opzich goed nieuws als we minder grondstoffen gebruiken, want dat betekent ook minder milieuimpact, begint Kleijn het gesprek. '‘Maar we gaan achteruit juist in de circulariteit van de grondstoffen. Dat wil zeggen dat we steeds minder grondstoffen hergebruiken. We hebben dus nog een hoop te doen als het hierop aankomt.’

Een grote Nederlandse afdruk in Rusland

Wat zijn die grondstoffen dan precies, vraagt de radiopresentator. ‘We moeten niet alleen denken aan de producten die we kopen’, aldus Kleijn. ‘ Het gaat juist om wat daarachter zit. Die spullen moeten allemaal geproduceerd worden. En daarvoor zijn er grondstoffen nodig.’

Een groot deel daarvan komt uit het buitenland. ‘Negentig procent van onze voetafdruk ligt buiten Nederland. Denk aan een auto geproduceerd in Duitsland of een laptop uit China.’ Ook in Rusland hebben we een grote voetafdruk, ondanks dat we in Nederland minder aardgas afnemen sinds de oorlog. ‘Als er Russisch aardgas naar China gaat om daar een computer mee te maken en wij kopen vervolgens die computer, dan gebruiken we nog steeds Russisch gas in onze voetafdruk.' Daarnaast bedadrukt Kleijn dat we goed moeten kijken naar onze afhankelijkheid van landen buiten Europa.

Meer weten?

Beluister het hele gesprek op de NPOradio1.nl - Zand, hout en brandstof: Nederlanders gebruiken steeds minder grondstoffen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.