Universiteit Leiden

nl en

Lars Gerrits: ‘Door deze stage kreeg ik bevestiging van wat ik hierna wil gaan doen’

Lars Gerrits studeert Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Na zijn minor European Union Studies besloot hij stage te lopen bij de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Washington D.C. ‘Stagelopen is goed voor je ontwikkeling.’

Lars Gerrits (links) samen met Nancy Pelosi (rechts)

Wat doet een ambassade eigenlijk?

Lars: ‘De ambassade is eigenlijk de oren en ogen van Nederland in het buitenland. In dit geval dus in de Verenigde Staten. De ambassade komt op voor de Nederlandse belangen. Ik loop stage op de economische afdeling en wij helpen Nederlandse bedrijven om zaken te doen in de Verenigde Staten. Ook behartigen wij de Nederlandse belangen in de Verenigde Staten.’ 

Wat is als stagiair jouw taak daarin?

‘Ik moet mij vooral met twee dingen bezighouden: het updaten van de economische statistiek, waarbij ik per staat in kaart breng wat de economische banden tussen Nederland en die specifieke staat zijn. Ik bel dan met mensen over hoe het methodologisch in elkaar zit. Het tweede waar ik mij mee bezig hou, is het in de gaten houden van de handelspolitiek van de Verenigde Staten. Deze analyseer ik en schrijf daar vervolgens rapporten over. Verder heb ik ook kleinere taken, zoals het ondersteunen bij evenementen en mensen rondleiden. Ik wist van tevoren al goed welke taken ik zou krijgen, maar een deel van die taken zijn ook in goed overleg tot stand gekomen. Dan kon ik aangeven wat ik bijvoorbeeld nog wilde leren of waar zij behoefte aan hebben.’ 

Hoe ben je bij deze stage terechtgekomen?

‘Ik wist al een tijd dat ik graag naar het buitenland wilde. Ik ben toen heel gericht gaan zoeken op de site van de Rijksoverheid naar stages in het buitenland. Toen ik zag dat de mogelijkheid was om hier stage te lopen en de economische invalshoek die de stage heeft, besloot ik te solliciteren.’

Hoe zag de sollicitatieprocedure eruit?

‘Omdat de stage populair is, waren er verschillende rondes. Als eerste moest ik mijn cv, motivatiebrief en een essay van een A4’tje met mijn kijk op de trans-Atlantische handelsbetrekkingen in de 21ste eeuw uploaden. Daarna had ik de tweede ronde, waarbij ik een schrijfopdracht kreeg om een fictief congreslid voor een hypothetisch evenement uit te nodigen. Daarnaast moest ik in een filmpje de keuzes die ik heb gemaakt in de schrijfopdracht toelichten. Op basis daarvan werden vervolgens vijf personen uitgekozen die op gesprek mochten komen en daar hebben ze er twee van gekozen.’ 

Heb je door je stage een beter beeld gekregen van wat je na je bachelor wil?

‘De stage is een bevestiging geweest van wat ik interessant vind, namelijk het internationale. Ook vind ik de Verenigde Staten heel interessant en handel en economische zaken ook. Ook ben ik erachter gekomen dat ik defensie heel interessant vind, dus de internationale veiligheidskant. Door de stage heb ik dus een bevestiging gekregen van wat ik al interessant vond en wat ik hierna wil gaan doen. Het zorgt er ook voor dat ik een diepere interesse ontwikkeld heb voor internationale veiligheid.’ 

Zou je andere studenten ook aanbevelen om stage te lopen?

‘Ja, zeker. Ik heb een geweldige tijd hier. Er gebeurt ongelooflijk veel en ook al wil je geen diplomaat worden; je doet toch veel praktijkervaring op en leert hoe het werken in een team eraan toe gaat. Waar je ook terecht komt bij Buitenlandse Zaken: het is heel leerzaam. Ook in het buitenland wonen is heel avontuurlijk en goed voor je ontwikkeling.’ 

Tekst: Abdelkarim Megaiz

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.