Universiteit Leiden

nl en

Getalenteerde CML’ers ontvangen Stans Awards

Elk jaar reikt het CML drie Stans Awards uit. Medewerkers konden studenten en collega's nomineren voor de prijzen: beste studentenscriptie, beste PhD paper en beste outreach van het afgelopen jaar. Juryleden Jan Willem Erisman en Nicole de Voogd maakten de uiteindelijke keuze.

Beste studentenscriptie

Voormalig masterstudente Environmental Biology Eva Sievers won de studentenprijs. Tijdens de prijsuitreiking introduceerde ze kort haar thesis: 'Place-based knowledge transfer in a local-to-global and knowledge-to-action context: Conceptual boundaries, key steps & facilitative factors.'

Abstract

Rapid global change threatens to outstrip our efforts of establishing a sustainable stewardship of social-ecological systems (SES) at the global scale. Yet, significant gaps remain in terms of effectiveness of global sustainability initiatives. Place-based research can play an important role in closing these gaps by providing complementary knowledge. However, knowledge transfer of place-based research is still a major challenge. This thesis analysed place-based knowledge transfer in a local-to-global and knowledge-to-action context.

By employing an iterative and exploratory research approach of alternating literature reviews and interview rounds, the research resulted in three main outputs. First, it provides conceptual clarification on knowledge transfer in comparison to seven other place-based knowledge movement processes. Second, it identifies four key steps that constitute place-based knowledge transfer in a local-to-global and knowledge-to-action context: 1) Place-based knowledge production, 2) Knowledge synthesis to produce usable knowledge, 3) Knowledge use at the global scale and 4) Revision of knowledge used to record lessons learnt. Third, it suggests five concrete factors and shows how their involvement enhances place-based knowledge transfer: a) Bridging organisations, b) Knowledge brokers, c) Boundary organisations, d) Institutionalisation of knowledge governance and e) Polycentric governance systems.

The study identifies a major trade-off between local-to-global and knowledge-to-action transfer and discusses possible ways forward. To account for the long-term value of place-based knowledge transfer, science and policy need to take a more long-term perspective that fosters learning over knowing, allocates resources accordingly and designs institutions in support of such a paradigm shift.

Beste PhD paper

Xiaoyang Zhong won de prijs voor beste paper met zijn onderzoek: 'Increasing material efficiencies of buildings to address the global sand crisis.'

Abstract

There is a rapidly unfolding sand supply crisis in meeting growing material needs for infrastructure. We find a 45% increase in global building sand use from 2020 to 2060 under a middle-of-the-road baseline scenario, with a 300% increase across low-and-lower-middle-income regions and a slight decrease in higher-income regions. Half of this demand may be avoidable using several material efficiency strategies in concert. International cooperation is  essential for addressing vulnerabilities and inequalities.

Lees de volledige publicatie hier.

Best outreach 2022

De prijs voor beste outreach ging dit jaar naar twee broers. Kevin & Marvin Groen publiceerden het boek 'The Wild Wild East' over hun natuur- en avontuurreis in Oost-Europa. Tot nu toe hebben ze meer dan 2.000 boeken verkocht.

Samvatting van het boek 

Avontuur is voor iedereen. Drie maanden lang trokken biologen Marvin en Kevin Groen in hun rode camper door Oost-Europa, op zoek naar planten, dieren, de mooiste natuurparkenmaar vooral: de wildernis. Ze kwamen op prachtige verlaten plekken en gingen boulderen, kajakken, klimmen, wandelen, fietsen, snowboarden en snowkiten. Ze kampeerden aan een eindeloos uitgestrekt meer of sliepen in een iglo op een bergtop met fantastich uitzicht. En ja, ze stonden oog in oog met een beer. Ga mee met de tweeling naar Duitsland, Polen, Slowakijke, Tsjechië, Roemenië en Hongarije en ontdek de bijzondere natuur in het onbekende, wilde Europa. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.