Universiteit Leiden

nl en
Marc de Haan

Studenten op bezoek bij staatssecretaris Uslu: ‘Ze wilde weten hoe wij naar cultuur kijken’

Gewapend met een vragenlijst stonden Elisa en Haije donderdagochtend op de vijfde etage van de Haagse Hoftoren, waar alle bewindslieden hun werkplek hebben. ‘Je zag meteen dat hier kunstliefhebbers zitten’, vertelt Haije. De gangen en kantoren hangen vol met kunst, zo ook de kamer van Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media. ‘Ze heeft een soort mini-collectie met dingen die ze leuk vindt. Daar zit vooral veel modern werk tussen.’

Oprechte interesse

Eenmaal in gesprek met Uslu viel het de studenten vooral op hoe ontspannen de sfeer was. ‘We hadden gedacht dat we meteen onze vragen zouden doornemen, maar ze wilde eerst weten wie wij zijn’, vertelt Elisa. En de interesse van de staatssecretaris gaat daarbij verder dan een rondje namen, leeftijd en studies. ‘Ze wilde bijvoorbeeld ook weten hoe wij naar een vraag kijken als ‘wat is cultuur’?’ zegt Haije.

Mag de overheid zich bemoeien met kunst?

Zo ging het gesprek dan toch naar Uslu’s Huizingalezing van vrijdag 9 december, waarin ze ingaat op de relatie van Nederlanders met cultuur. Enerzijds geven kunst en literatuur ‘leven aan onze levens’, anderzijds doen we vaak alsof cultuur niet belangrijk is. Hoe komt dat? En welke rol speelt een overheid hierin? 

'Ze gaat het hebben over het spanningsveld tussen overheid en maker.'

‘Ze gaat het onder meer hebben over het spanningsveld tussen de overheid en maker’, legt Elisa uit. ‘Enerzijds wil de overheid makers loslaten en hun de mogelijkheid geven om te falen, anderzijds wil de overheid dat de maker kan worden ingezet voor vernieuwingen in Nederland.’

‘Je komt dan bij het vraagstuk: hoeveel bemoeienis mag een overheid hebben met kunst? En kun je stellen: dat doen wij onafhankelijk?’ vult Haije aan. ‘Een kunstenaar moet toch aan de eisen voor subsidies voldoen en lange formulieren invullen. Hoeveel vrijheid heb je daar echt in?’

Van analyse naar praktijk

‘Je merkt aan de manier waarop ze dat probleem benadert dat ze een cultuurhistorische achtergrond heeft en uit de wetenschap komt’, vindt Elisa. ‘Ze is heel kritisch en reflecterend, maar daardoor wil ik wel vragen hoe zij zaken in de praktijk denkt te regelen.’ Een klein voorproefje heeft ze al gekregen in het gesprek. ‘We hebben het gehad over wat er nu bij de NPO gebeurt. Ik vond het mooi dat zij zei dat er een verandering is ingezet door een jongere generatie. En dat zij graag wil bijdragen aan verbetering.’

Uitpuffen

De studenten hopen op vrijdag 9 december op dezelfde constructieve manier verder te praten met de staatssecretaris. ‘Ze heeft dan al meer dan een uur gesproken, in het interview dat wij met haar houden komt ze een beetje uitpuffen’, zegt Haije. ‘Ik hoop dat we daarvoor de relaxte vibe die we vandaag hadden, kunnen meenemen.’

Op vrijdag 9 december 2022 zal Gunay Uslu, onze huidige staatssecretaris Cultuur en Media, de 51e Huizingalezing geven, met als titel ‘Cultuur geeft leven aan onze levens. Hoe Nederland cultuur waardeert. Van cultureel nationalisme tot corona en daarna (1872-2022 en verder)’. Lees meer over het programma of bestel direct uw tickets.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.