Universiteit Leiden

nl en

Het leven na de grote finale: biologiewedstrijd iGEM 2022 zit erop

‘Een uitdagende rollercoaster, maar ook een verbindende en leerzame ervaring,’ zo vat het team van iGEM Leiden 2022 hun deelname aan de iGEM-wedstrijd samen. De wedstrijd voor synthetische biologie kwam tot een hoogtepunt tijdens de ‘Grand Jamboree’ in Parijs. Het team eindigde in de top 10 van 360 teams en bekroonde die prestatie met een gouden medaille en drie speciale awards.

Het team won speciale prijzen voor hun project met ‘Beste Wiki’, ‘Beste Veiligheid’ en ‘Beste Ondersteunend Ondernemerschap’. Daarnaast waren er nominaties voor Beste Model, Beste Meting en Beste Presentatie. Bezoek de prijswinnende wiki-pagina.

Jullie reisden samen naar Parijs voor de grote finale. Hoe was dat?

Eva: ‘De Grand Jambore was een hele bijzondere ervaring. Eindelijk konden we laten zien waar we zo lang aan gewerkt hadden. Het was ook erg leuk om te zien wat andere teams de afgelopen maanden hadden gedaan.’

Jean Richard: ‘En natuurlijk was het gaaf dat ons harde werk zoveel erkenning kreeg.’

Matthijs: ‘Het voelde ineens alsof het harde werken van de afgelopen tien maanden allemaal de moeite waard was. Na de prijsuitreiking zijn we nog een paar dagen in Parijs gebleven en hebben we een chique diner gehad. Lekker even op stap met het team.’

Wat is iGEM?

Tijdens de International Genetically Engineered Machine (iGEM) proberen studententeams maatschappelijke problemen op te lossen met synthetische biologie. Elk jaar doen er wereldwijd meer dan 350 teams mee.

Wat vinden jullie van het eindresultaat?

Jennifer: ‘Absoluut niet wat ik had verwacht. Ik kan het nog steeds niet bevatten dat we uiteindelijk drie prijzen en drie nominaties hebben bemachtigd. En, het beste van alles, dat we in de top 10 van 360 teams zijn beland.’

Zainab: ‘Ik hoopte dat we minstens één prijs zouden winnen, maar het werden er drie! Ik ben nog steeds verbaasd.’

Elise: ‘Je hoopt altijd dat je iets wint, maar tegelijktijd probeer je nergens vanuit te gaan.’

Tino: ‘Toen we genomineerd werden voor Best Safety, werd ik al gek, maar toen wonnen we hem nog ook! Wauw… het voelt nog steeds onwerkelijk.’

Over BINANOX

Het iGEM Leiden team van 2022, BINANOX, streeft naar een betere behandeling voor patiënten met hoofd- en halskanker. ‘We willen met behulp van synthetische biologie E. coli-bactieriën aanzetten om metalen nanodeeltjes te produceren. Met deze nanodeeltjes kunnen we de fotothermische therapie bij kanker verbeteren,’ zegt communicatiemanager Windi Putri Wulandari.

Wat gebeurt er nu met BINANOX?

Anna: ‘We weten nog niet zeker wat onze toekomstplannen zijn. Wat we ook besluiten te doen met het project, we hopen dat toekomstige teams kunnen voortbouwen op onze het onze.’

Eva: ‘Binanox heeft in ieder geval bewezen veel potentie te hebben. Ik hoop dat het als basis kan dienen voor het produceren van metalen nanodeeltjes met behulp van biologie, zowel voor toekomstige iGEM teams als voor academisch onderzoek.’

‘En natuurlijk zullen we een uithangbord zijn voor de meest gelikte wiki ooit,’ voegt Tino lachend toe. ‘En een voorbeeld voor ondernemerschap en veiligheid.’

Het team tijdens de grote finale in Parijs

Hoe zouden jullie het iGEM-avontuur samenvatten?

Olivier: ‘Net als onze nanodeeltjes had de hele ervaring zijn ‘spikes’ (pieken) en dalen. Maar uiteindelijk was het alle moeite dubbel en dwars waard. Ik zou het zo weer doen!’

Maxim: ‘Het was een rollercoaster, maar wel een die voor verbinding en veel nieuwe inzichten heeft gezorgd. We hebben een goed idee gekregen van hoe het is om een start-up op te bouwen, met collega’s die uiteindelijk vrienden worden. Dat teamwork en de communicatie waren erg leerzaam, en natuurlijk ook de persoonlijke ontwikkeling.’

 

Windi: ‘We zitten vol verhalen over onze experimenten, hindernissen en successen. Al die ervaringen zijn waardevol voor onze toekomst. Ik ben bang dat er een klein gat in mijn hart zit nu ons avontuur ten einde is. Ik ga de wekelijkse vergaderingen misen, zelfs de stress en insiteit voor de deadline. We zijn goede vrienden geworden en ik hoop dat het team de rest van ons leven contact blijft houden!’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.