Universiteit Leiden

nl en

Arnold Tukker ontvangt eredoctoraat aan Zweedse universiteit

Als een van de eerste milieuwetenschappers ooit ontving Arnold Tukker zaterdag 12 november het eredoctoraat aan de Universiteit van Linköping. Deze Zweedse universiteit bekroont Tukker voor zijn wetenschappelijk werk om tot een circulaire economie te komen.

Toen Tukker in april een mail van de Universiteit van Linköping ontving, had hij nog geen erg hoge verwachtingen. ‘Twee Zweedse collega’s hadden mijn CV nodig om me voor te dragen voor een eredoctoraat. Ik dacht: vijf procent kans, tegenover al die kandidaten uit meer gevestigde vakgebieden.’ Maar toen verscheen medio juni een mail van de Zweedse decaan: een aanbod tot eredoctoraat. Tukker: ‘Ik kon het nog steeds lastig bevatten. Pas toen ze er in september op aandrongen mijn hoofd- en vingeromtrek te meten voor de ceremoniële hoed en ring, begon ik serieus te geloven dat het ging gebeuren.’

Tukker tijdens de lezing ter gelegenheid van zijn eredoctoraat. Fotograaf: Olov Planthaber

Powerhouse voor duurzaamheid

Dat het aan de Universiteit van Linköping is, maakt het pas echt bijzonder. ‘Ze leiden het grootste onderzoeksproject naar circulaire economie (Mistra REES) in Scandinavië, een van de grootste programma’s ter wereld. Ze benaderen de circulaire economie vanuit verschillende perspectieven en zijn ze een gewaardeerde samenwerkingspartner voor grote bedrijven, zoals SAAB, Volvo en Electrolux. Daarom kunnen ze strategisch voor de lange termijn met die bedrijven meedenken. Een echt powerhouse!’

Twintig jaar productieve samenwerking

In de voorbije twintig jaar werkte Tukker nauw met Linköping samen. ‘Arnold Tukker heeft grote Europese onderzoeksprojecten op het gebied van resource efficiency gecoördineerd,’ staat op hun website. ‘Hij wordt geëerd voor bijna 20 jaar productieve samenwerking met LiU-onderzoekers, het geven van waardevolle kennis en het inspireren van nieuwe onderzoeksprojecten.’

Maar zonder de samenwerking met CML-collega’s was het niet gelukt, vindt Tukker: ‘De afgelopen negen jaar heb ik dankzij de samenwerking met collega’s en promovendi een fors track record van publicaties en citaties kunnen opbouwen. Dat heeft zeker geholpen.’

Een eredoctoraat in milieuwetenschappen

Tukker ontvangt het eredoctoraat samen met vier anderen waaronder twee hoogleraren, een binnenhuisarchitect/meubelontwerper en de CEO van het Linköping Science Park. Zelf krijgt hij de titel voor zijn wetenschappelijk werk om tot de circulaire economie te komen. Daarin helpt hij om te definiëren wat de rol van wetenschap, het bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld en het beleid hierin zal zijn.

Groepsfoto met de nieuwe eredoctors - vlnr: Lena Miranda, CEO Linköping Science Park; Åke Axelsson, binnenhuisarchitect en meubelontwerper; Johan Ölvander, decaan van de Faculteit Science & Engineering en Arnold Tukker. Fotograaf: Olov Planthaber

Verbluffende prestatie

Ook de collega’s van Tukker bij het CML zijn trots. ‘Dit is een absoluut verbluffende prestatie,’ zegt wetenschappelijk directeur Martina Vijver. ‘Vooral als je bedenkt dat Arnold een van de eerste milieuwetenschappers is die zo'n eredoctoraat krijgt. Wij als collega's van het CML zijn net zo trots op deze prestatie als hijzelf.’

Centrum voor Duurzaamheid

Tukker is voorzitter van het bestuur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, dat het onderzoek bundelt van een groot aantal onderzoekers die zich bezighouden met systeemanalyse, technologie en ontwerp, bedrijfsmodellen en gedrag, en beleid voor een circulaire economie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.