Universiteit Leiden

nl en

Willemijn Aerdts bij RTL Nieuws over het werk van inlichtingendiensten in de Oekraïnse oorlog

Willemijn Aerdts bespreekt bij RTL Nieuws het werk van de inlichtingendiensten in de Oekraïnse oorlog. Westerse inlichtingendiensten spelen een interessante rol bij de oorlog in Oekraïne. Zo werkt de Britse inlichtingendienst GCHQ nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Volgens Willemijn Aerdts delen inlichtingendiensten alleen informatie als zij er zelf baat bij hebben. Aerdts vertelt: 'In het geval van Oekraïne vanwege het publieke belang van veiligheid. Maar óók om tegenwicht te bieden aan de desinformatie die de Russen verspreiden, door te laten zien wat er echt gebeurt.'

De westerse inlichtingendiensten zijn niet de enige die goed functioneren tijdens deze oorlog. De Oekraïnse inlichtingendienst functioneert ook sterk, zegt Aerdts. 'Zij kunnen bovendien iets terugleveren: realtime-informatie van bronnen over wat daar op dit moment speelt. Die bronnen zullen de Amerikanen en Britten ook hebben, maar in mindere mate.'

Lees het volledige artikel hier

Willemijn Aerdts is een expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij doceert in de minor Intelligence Studies. Haar onderzoek richt zich op toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de ontwikkeling van methodologie die gebruik wordt het inlichtingenveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.