Universiteit Leiden

nl en
Header: Anna Loh

Assessorpraat: Anne Wellink volgt Ebrar Kaya op als assessor

Als student lid zijn van het faculteitsbestuur? Ebrar Kaya vervulde afgelopen jaar deze rol als assessor van de Faculteit Geesteswetenschappen. In september nam Anne Wellink het stokje van hem over. In dit interview blikken we met hen terug én vooruit op het assessorschap.

Wat doet de assessor?

Het faculteitsbestuur geeft leiding aan de faculteit en beheert de portefeuilles onderwijs, onderzoek en organisatie. De assessor zit als student-lid in het faculteitsbestuur en vormt de schakel met de studenten. Zij kunnen bij de assessor terecht met klachten, en voor suggesties en ideeën. Verder heeft de assessor, naast Studentenzaken, ook Arbeidsmarktoriëntatie, Diversiteit & Inclusie en Medezeggenschap als portefeuilles. 

Ebrar Kaya
Ebrar Kaya

'Verschrikkelijk veel geleerd’

Afgelopen jaar vervulde Ebrar de rol als assessor. Hoe is het hem vergaan? ‘Ik heb verschrikkelijk veel dingen geleerd over mijzelf maar ook over de faculteit en de mensen die hier werken en studeren,’ vertelt hij. ‘Het is een unieke functie. Je hebt nergens anders in de faculteit een rol waarin je zo direct kunt meepraten en meedenken over de beslissingen die genomen worden. Vaak ben je ook de enige student die medewerkers spreken, dus dan ben je ook meteen “de stem” van alle studenten.’

‘Er waren meerdere studentenprotesten afgelopen jaar en ik heb toen met veel demonstranten persoonlijk kunnen spreken. Dat vond ik fijn, want ik heb ze kunnen vertellen welke kanalen voor hen beschikbaar zijn. Het is niet de primaire functie van een assessor om een doorgeefluik te zijn, maar vaak ben je wel degene die studenten uitleg geeft over dit soort dingen.’ 

Meer willen doen

Terugkijkend op zijn assessorschap had Ebrar eigenlijk nóg meer willen doen. ‘Maar je kan niet alles oppakken, dus je moet prioriteiten stellen. Dat is best pittig,’ zegt hij. ‘Daarom vond ik de waardering van studenten geweldig. Zij waren zo dankbaar, dat vond ik fijn om te horen.’

Niet meer loslaten

‘Het is raar om nu aan de andere kant van de tafel te zitten,’ besluit Ebrar. Maar ondanks dat het drukke jaar pas net voorbij is, weet hij nu al dat hij niet wil gaan bankhangen. ‘Ik vind het moeilijk om stil te blijven zitten. Dat zou ook zonde zijn. Ik heb een geweldige kans gehad en ik wil de opgedane kennis niet verspillen aan slechts mijn cv. Dat is ook wel een kwaliteit van voorgaande assessoren. Als je dit hebt gedaan, kan je het eigenlijk ook niet helemaal meer loslaten.’ Ondertussen is Ebrar al druk bezig met het opzetten van een Facultaire vereniging en een Leidse studentenunie. 

Anne Wellink
Anne Wellink

Geen onbekend terrein

De nieuwe assessor en student Arts and Culture, Anne, kijkt uit naar wat de toekomst brengen gaat. ‘Ik weet niet wat er op mijn pad gaat komen, maar ik heb er zin in.’ Een bestuurspositie is voor haar echter geen onbekend terrein. ‘Ik heb eerdere bestuurservaring en wilde eigenlijk niet stoppen met besturen. Toen ik zag dat deze functie vrijkwam, heb ik er meteen op gesolliciteerd.’ 

Inspirerende brief

Inmiddels zitten de eerste weken van Anne's assessorschap er alweer op. Hoe heeft ze de afgelopen periode ervaren? ‘Op mijn eerste werkdag kwam ik mijn kantoor binnen en toen lag er een brief mét handtekening op mijn bureau van Ebrar. Ik vond de brief heel inspirerend. Ebrar had het over een ladder waarop studenten naar boven kunnen klimmen en het is aan ons om die verder te verankeren in het systeem,’ vertelt ze. En dan voegt ze lachend eraan toe: ‘De brief hangt in mijn woonkamer aan de muur. Ik vond het iets te heftig om het in mijn kantoor te hangen.’

Ebrar reageert verrast. ‘Ik wist niet dat de brief zo inspirerend zou zijn. Als ik dat wist, had ik er een lijstje bij gegeven,’ zegt hij. ‘Ik wist dat ze in haar eerste weken veel mailtjes zou krijgen, dus daarom had ik het als brief op het bureau achtergelaten in mijn laatste seconden als assessor. Ik vond het belangrijk dat de brief goed terechtkwam, want het is een belangrijke boodschap die aandacht nodig heeft. Je bent als assessor intensief bezig, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat je altijd nog je eigen persoon bent.’ 

Uitdagingen en mogelijkheden

Anne wil zich voornamelijk richten op studentenwelzijn. ‘Ik ben daar bijvoorbeeld met de Student Wellbeing Officer Ellis van Spanje over in gesprek, maar er zijn al een aantal dingen gebeurd. Zo hebben we laatst in het Lipsius de Acts of Kindness-pilaar geopend. Dat is een plek om contact tussen studenten te initiëren,’ vertelt ze.

Ook in de nieuwe Humanities Campus ziet Anne uitdagingen en mogelijkheden. ‘Volgend jaar wordt er een nieuw gebouw geopend en wordt het Lipsius steeds leger. Dan moeten we goed in de gaten houden dat de campus ook een gezellige plek blijft.’ 

Heb je een vraag aan Anne of wil je gewoon een keer met haar in gesprek? Stuur dan een mail naar assessor@hum.leidenuniv.nl. Je kunt haar natuurlijk ook altijd aanspreken als je haar in de wandelgangen tegenkomt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.