Universiteit Leiden

nl en

'We overspoelen Aziatische landen met ons plasticafval'

Hoewel veel Nederlanders inmiddels netjes hun plasticafval scheiden, belandt nog steeds een beduidend deel uiteindelijk in de oceaan, aldus ecoloog Arnold Tukker. In een interview met de New Scientist vertelt hij waar het mis gaat.

Het probleem? We produceren simpelweg meer plasticafval dan we zelf kunnen verwerken. En dus verslepen we het naar het buitenland. 'Dat telt als gerecycled,' zegt Tukker. 'Maar in plaats van recyclen, storten ze het plastic daar vaak op een vuilnisbelt, waarna het in zee belandt en afbreekt tot microplastic. We schatten dat jaarlijks ruim 37 kiloton Nederlands plasticafval buiten de EU belandt, waarvan 6,5 kiloton vooral in Aziatische oceanen', vertelt Tukker. 'Dat vind ik schokkend.'

Goedkoop door gebrek aan regels
We sturen ons plastic naar Aziatische landen zoals Maleisië. Tukker: 'Zolang zij het goedkoper "verwerken" dan in Nederland, worden ze overspoeld met ons afval. Plasticafval is het enige product waarbij je geld krijgt als je het aanneemt. Hoe makkelijker je er vervolgens vanaf komt, hoe groter de winst.' En dat is mogelijk doordat veel Aziatische landen minder strenge regels hebben voor de verwerking van plastic.

Grenzen dicht?
Nederland moet volgens Tukker focussen op het inzamelen van plastic. Of we het daarna recyclen of verbranden, maakt volgens hem niet uit. 'Een deel van het plastic is niet recyclebaar, soms is het echt afval. Zolang we niet kunnen controleren of het plasticafval wel of niet goed verwerkt wordt, moeten we het niet meer verschepen buiten de EU.'

Lees het hele interview met Arnold Tukker op de website van NewScientist: 'Aziatische landen worden overspoeld door ons "gerecyclede" plasticafal'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.