Universiteit Leiden

nl en

Thirza is het nieuwe student-lid van het IB: ‘Ik wil de mening van minder uitgesproken studenten horen’

Sinds 1 september is vierdejaars student Thirza van het Rood het nieuwe student-lid van het Instituutsbestuur bij Culturele Antropologie. Haar eerste taak is het organiseren van de verkiezingen voor de opleidingscommissie. Haar missie voor het komende jaar is ook de mening van minder uitgesproken studenten op te halen. ‘Niet iedereen voelt zich meteen geroepen, maar ik wil echt de meningen horen van studenten die verlegen zijn of misschien bang om zich uit te spreken. Zij vertegenwoordigen een grote groep. Zij hebben ook een mening en ideeën over de opleiding en die input is heel waardevol. Ik vind het belangrijk dat iedereen wordt gehoord.’

Wie is Thirza?

‘Ik ben een actieve student. Twee jaar geleden zat ik in het bestuur van Itiwana en vorig jaar begon ik in het bestuur van WDO, waar ik nog steeds in zit. Ik voel me heel betrokken bij de studie. Op persoonlijk niveau ben ik graag creatief bezig. Ik ben net begonnen met het drogen van bloemen en daar maak ik dan boekjes van of ik lijst ze in. Daarnaast wandel ik veel in de natuur. Afgelopen zomer was ik in Luxemburg om te wandelen. Ook probeer ik graag nieuwe recepten uit. Ik vind het leuk om dingen te maken, onderzoekend te zijn, bedenken wat bij elkaar past. En iets totaal anders: ik ben net begonnen met karate.’

Waarom vind je het zo belangrijk dat iedereen wordt gehoord?

‘De toegankelijkheid van inspraak is waar ik me op wil focussen. Ik heb zelf ervaring met sociale angst en selectief mutisme. Soms durf je niks te zeggen. Mijn plan is om uit te zoeken wat werkt om die groep mensen die niet durft om naar een commissie of docent te stappen, toch gehoord wordt. Er zijn ook studenten die in whatsapp-groepen niets durven te zeggen omdat ze het gevoel hebben dat hun issue niet belangrijk genoeg is. Maar het is belangrijk dat studenten voelen dat ze alles kunnen aangeven. Zo kunnen we het onderwijsniveau hoog  en toegankelijk houden voor iedereen.’

 

Hoe heb je dat zelf aangepakt om je uit te durven spreken?

‘In de eerste week van mijn studie vond ik mensen waarmee ik een klik had. Samen met hen heb ik de Educom bij Itiwana gedaan. Het was een actief groepje en ik voelde me veilig genoeg om mijn grenzen te verleggen. Vanuit mijzelf had ik ook de drive om mee meer te betrekken bij inspraak, om dat uit te proberen. Juist om met mijn angsten onder ogen te komen kon ik mijn grenzen opzoeken op een comfortabele manier. Student-lid zijn in het Instituutsbestuur is ook zo’n voorbeeld.’

Ik hoop dat studenten die zich in eerste instantie niet zo snel uitspreken toch met hun opmerkingen naar me toe komen.

Waar is de opleidingscommissie voor en wie zitten er in?

‘De opleidingscommissie bestaat uit docenten en studenten van de opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Ze adviseren het opleidingsbestuur en faculteitsbestuur over alle zaken die met onderwijs te maken heeft. Alle bachelor- en master studenten van CAOS kunnen terecht bij de opleidingscommissie met vragen, opmerkingen en ideeën over het onderwijs. Om in de opleidingscommissie te komen worden er verkiezingen gehouden. Voor elke jaar laag is er plek voor een student die dat jaar representeert, er zitten dus vier studenten in de commissie. Het idee is dat zij de oren en ogen zijn van hun jaar laag en door kunnen geven wat er speelt. Tot 24 september kunnen studenten zich verkiesbaar stellen. De verkiezingen vinden plaats tussen 26 en 30 september.’

Met welke vragen kunnen studenten bij jou terecht?

‘Eigenlijk met alle vragen, hoewel er wel een aantal verschillende commissies zijn die voor specifieke vragen bedoeld zijn, zoals de opleidgingscommissie. Maar ik kan issues ter sprake brengen bij het Instituutsbestuur omdat ik regelmatig aanwezig zal zijn bij de vergaderingen. Ik sta echt open voor alle feedback van studenten, de positieve en de negatieve meningen over de studie en studie ervaringen. Ik hoop dat studenten die zich in eerste instantie niet zo snel uitspreken toch met hun opmerkingen naar me toe komen.’

Gezocht: student-leden Programmacommissie 2022-2023

Ben je een CADS-student en wil je meepraten over de kwaliteit van het onderwijsprogramma? Heb je goede communicatieve vaardigheden en wil je de schakel zijn tussen studenten en docenten? Meld je dan vóór 24 september aan als studentlid van de opleidingscommissie!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.