Universiteit Leiden

nl en

Studenten sluiten research traineeship af: ‘Goede start voor een carrière als onderzoeker’

Na zeven maanden hard werken was het zover: de deelnemers aan het Research Traineeship Programme sloten vrijdag 2 september hun onderzoek af met een pitch en een posterpresentatie.

Tijdens het Research Traineeship Programme krijgen studenten de kans om betaald onderzoek te doen. Ze nemen deel aan een onderzoeksproject dat is bedacht door twee wetenschappers en kunnen zo nog voor hun afstuderen ontdekken of een carrière in de wetenschap hen aanspreekt. 

De gepresenteerde onderzoeken kwamen uit alle hoeken van de geesteswetenschappen. De onderwerpen varieerden van online desinformatie tot de toepassing van de Archival Turn theory op de oudheid, waarover de studenten een pitch gaven en een goedgevulde poster presenteerden.  

Bijleren

Geschiedenisstudenten Nicole Hoebert, Sjors Stuurman en Ida Vos verdiepten zich in de nationale veiligheid in Nederland tussen 1830 en 1848, een tijd die werd gekenmerkt door maatschappelijke onrust.  

‘Er is heel weinig bekend over deze periode,’ vertelt Nicole. ‘We moesten maar gewoon zoeken welke bronnen er waren en waar we konden beginnen. Vanwege corona had ik nog nooit eerder een archief bezocht, dus ik heb veel nuttigs bijgeleerd.’ 

‘Dan moest je weer door tachtig dozen heen spitten om te kijken of iets bruikbaar was of niet,’ vult Sjors lachend aan. Toch kijkt hij tevreden terug op de afgelopen maanden. ‘Dit research traineeship biedt een kans om iets te maken wat mogelijk gepubliceerd wordt, terwijl je daar ook nog voor betaald krijgt. Dat is een goede start voor je carrière als onderzoeker.’ 

Toekomstige onderzoekers

Want dat ze graag verder willen in het onderzoek, dat is voor alle drie wel duidelijk na de afgelopen maanden. Sjors overweegt onderzoek te gaan doen buiten de universiteit, maar Ida en Nicole zien een toekomst als promovendus voor zich. ‘Ik zou alleen liever aan een iets modernere periode werken, bij voorkeur na de uitvinding van de typemachine,’ lacht Ida. ‘Voor dit project moesten we heel veel handgeschreven brieven ontcijferen. Dat werkt best inefficiënt, zeker als je het nog niet gewend bent.  In een modernere periode ga je net iets sneller door je documenten heen, waardoor je in dezelfde tijd meer kunt doen.’ 

De inschrijving voor de volgende ronde van het Research Traineeship Programme staat nu open. Wetenschappers kunnen tot en met 14 oktober een project aanmelden: zie deze mededeling voor meer informatie. Studenten kunnen vanaf november solliciteren op een positie. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.