Universiteit Leiden

nl en

Nieuw onderzoek naar verborgen natuur in de stad

Welke verborgen natuur leeft er in de stad en hoe kunnen we deze organismen benutten? Dat gaat het HiddenBiodiversity-project de komende vier jaar onderzoeken. Het onderzoek ging maandag 26 september van start met een bijeenkomst in de Hortus botanicus.

Dit project opent ‘de black box van verborgen biodiversiteit’, zei bijzonder hoogleraar Botanische tuinen Paul Keßler tijdens de startbijeenkomst. Het onderzoek richt zich op alle organismen in de stad die deels onzichtbaar zijn of weinig aandacht krijgen.

Michael Stech, onderzoeker bij Naturalis, leidt het project, dat een brede samenwerking is met onder andere de Hortus, TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, en Hogeschool Leiden. Stech: ‘Overal in de stad is biodiversiteit aanwezig, ook in de lucht en onder de grond.’ In de stad leven honderden soorten schimmels, bacteriën, mossen, korstmossen en andere organismen. ‘Wat ze doen en hoe je ze kan gebruiken, daar weten we nog heel weinig over.’

V.l.n.r.: Tim Claerhout, Annetje Ottow en Paul Keßler

Natuur onder druk

De Hortus heeft voor dit project promovendus Tim Claerhout aangenomen. Hij onderzoekt hoe mossen en korstmossen op bomen bijdragen aan een groenere en klimaatbestendigere stad. Claerhout: ‘De natuur staat onder druk, zeker in stedelijke gebieden. Het is essentieel om ook de kleinere soorten, zoals mossen en korstmossen, te beschermen.’ Zijn onderzoek vindt plaats in Leiden, Rotterdam en Amsterdam.

De voorzitter van het College van Bestuur, Annetje Ottow, wees erop dat het onderzoeksproject mooi aansluit bij het strategisch plan van de universiteit, met als thema ‘vernieuwen en verbinden’. ‘Het is ongelooflijk mooi dat in dit project alles samenkomt waar wij als universiteit voor staan. Het is vernieuwend, interdisciplinair onderzoek, waar wij in Leiden veel belang aan hechten. Het is belangrijk om de impact die we maken te vergroten in samenwerking met verschillende partners. Dat is wat dit project mooi illustreert.'

Bannerfoto: Unsplash
Foto in tekst: Rosa Santpoort

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.