Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers krijgen Ig Nobelprijs voor onderzoek naar romantische klik

Cognitief psychologen Eliska Prochazkova en Mariska Kret van de Universiteit Leiden hebben een Ig Nobelprijs gewonnen met hun onderzoek naar de romantische klik tussen mensen. Ze ontdekten dat de aantrekkingskracht tussen personen is af te lezen aan het gelijk lopen van hun hartslag en huidgeleiding.

Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet. Ze worden altijd voor de bekendmaking van de (echte) Nobelprijzen uitgereikt. Het onderzoek van de Leidse wetenschappers is in november 2021 gepubliceerd in Nature Human Behaviour.

Hartslag hetzelfde

Prochazkova en Kret bouwden ‘dating cabins’ op verschillende evenementen, waaronder Lowlands, waar ze 140 single jongeren op blind date lieten gaan. Tijdens de date registreerden de onderzoekers hun oogbewegingen en maten ze de huidgeleiding, ofwel de transpiratie op de vingers, en de hartslag. Huidgeleiding is net als de hartslag een maat voor de activatie van het zenuwstelsel. 

Het onderzoek liet zien dat bij singles die zich aangetrokken voelden tot hun datingpartner, de hartslag synchroniseerde met hun date. Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de date ook. En daalde de hartslag, dan daalde die bij de ander ook. De huidgeleiding volgde eenzelfde patroon. Prochazkova: ‘Blijkbaar groeit de aantrekkingskracht tussen datingpartners als op dit diepere niveau synchronisatie plaatsvindt.’

‘Ons onderzoek past echt bij de criteria. Eerst moet je er misschien om lachen, maar dan zet het aan tot nadenken.'

Ouder en kind

De wetenschappers zijn heel blij met de Ig Nobelprijs. Prochazkova: ‘Ons onderzoek past echt bij de criteria. Eerst moet je er misschien om lachen, maar als je beseft dat de romantische klik niet alleen door opwinding en lichaamstaal ontstaat, zet dat aan het denken. Kret voegt toe: ‘Het vinden van een partner om je leven mee te delen, is voor veel mensen heel belangrijk. Wij laten zien dat synchroniseren op een fysiologisch niveau mensen helpt te verbinden.’

Synchronisatie van fysiologische toestanden kan ook belangrijk zijn voor het aangaan van andere soorten sociale banden, zoals tussen een ouder en kind, collega’s of een patiënt en een therapeut. Met verder onderzoek kunnen misschien methoden worden ontworpen die synchronie bevorderen. Kret: ‘We hopen dat er dankzij deze prijs meer aandacht komt voor ons onderzoek en het nieuwe ideeën geeft voor verder onderzoek.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.