Universiteit Leiden

nl en

Aphroditi Zoulfoukaridis: ‘Ik hoop dit werk nog heel lang te doen’

Aphroditi Zoulfoukaridis is manager van LeidenGlobal, een samenwerkingsverband van verschillende faculteiten aan de universiteit en andere academische en culturele instellingen in Leiden. In haar vrije tijd bezoekt ze graag culturele evenementen en ze houdt van reizen.

Aphroditi Zoulfoukaridis
Aphroditi Zoulfoukaridis

‘In Leiden is op heel weinig vierkante kilometer ontzettend veel kennis te vinden over culturen. Dat is uniek in Europa. We werken als LeidenGlobal samen met andere academische en culturele instellingen uit de stad, zoals het Rijksmuseum van Oudheden en het Rijksmuseum Volkenkunde.’ 

Samenwerking

‘LeidenGlobal is in 2013 ontstaan doordat deze instituten meer wilden samenwerken en hun kennis beter naar buiten wilden brengen. We proberen zowel middelbare scholieren als ambtenaren van bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken en alles wat daartussenin zit te bereiken,’ vertelt Zoulfoukaridis. Zij en haar collega’s werken samen met allerlei instellingen, die ook nog eens verschillende doelgroepen willen bereiken. Daardoor ziet het werk bij LeidenGlobal er nooit hetzelfde uit. ‘Ik pak elke keer weer een heel ander project op. Op dit moment hebben we een tentoonstelling lopen waarbij onderzoekers vanuit verschillende disciplines aan de hand van foto's laten zien wat hun onderzoek inhoudt. Voor Leiden2022 zijn we ook druk geweest met het opzetten van diverse activiteiten, waaronder de Leidse Wereldwandelingen.’

‘Op een gegeven moment is een project weer voorbij, maar er komt altijd wel weer iets nieuws langs. En dat maakt het werk juist leuk. Het is nooit hetzelfde.’ 

Bi-cultureel

Zoulfoukaridis is inmiddels al zes jaar werkzaam in haar huidige positie. ‘Ik ben in 2016 gekomen als vervangend manager en daarna kreeg ik een vaste aanstelling. Hiervoor heb ik op allerlei plekken ervaring opgedaan, waaronder een internationale kinderrechtenorganisatie. Zo kwam ik in contact met uiteenlopende culturen en heb ik meer geleerd over Azië en Afrika. Dit komt nu goed van pas bij mijn huidige baan.’

Naast haar eerdere werkervaring ziet Zoulfoukaridis ook haar bi-culturele achtergrond als een pluspunt in haar werk. ‘Ik ben half Grieks en half Nederlands. Ik ben opgegroeid in twee culturen en heb dat altijd gezien als een verrijking. Ik denk dat ik daardoor andere culturen ook sneller begrijp. Wat mooi is aan deze baan is dat een stukje van mijn achtergrond én een stukje van mijn eerdere werkzaamheden samenkomen. Ik hoop dit werk nog heel lang te doen.’

Musea, theater en reizen

Haar fascinatie voor andere culturen uit zich ook in haar vrije tijd. ‘Ik bezoek graag musea en andere culturele instellingen – vooral samen met mijn gezin. Al gebeurt dat minder dan ik zou willen,’ zegt ze. ‘Naast kunstgeschiedenis heb ik ook theaterwetenschappen gestudeerd, en ik vind het ook fijn om naar het theater te gaan. Ik kan altijd genieten van een voorstelling. Mij vallen andere dingen op dan een standaard theaterganger. Hoe ziet het decor eruit en hoe gaan acteurs daar mee om? Ik vind dat leuk om te zien.’ 

‘Ook maak ik graag reizen binnen Europa met de auto (en niet het vliegtuig) vanuit het bewustzijn met de footprint die wij achterlaten, mede ingegeven door alle kennis die ik hier opdoe. Mensen denken altijd dat ze ver weg moeten gaan om nieuwe dingen te beleven, maar dat is niet zo.'  

Een uitzondering die ze daarop wil maken, is een reis naar Zuid-Amerika. ‘Ik ben daar ooit samen met mijn man aan begonnen, maar door omstandigheden hebben we die reis nooit kunnen afmaken. We zeggen altijd dat als de kinderen ouder zijn, wij die reis nog willen afronden.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.