Universiteit Leiden

nl en

Pim Overgaauw: 'Als instituutsmanager ben je de spin in het web'

Pim Overgaauw is op zijn best als hij anderen kan ondersteunen. Zijn nieuwe functie als instituutsmanager van het Mathematisch Instituut is dan ook op zijn lijf geschreven. ‘Ik wil er vooral voor zorgen dat wiskundigen lekker wiskunde kunnen doen.’

Overgaauw is geen onbekende van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Zelf studeerde hij Sterrenkunde en werkte daarna een tijdje voor de opleiding. ‘Na een jaar wilde ik wat anders,’ vertelt hij. ‘Via een loopbaantraject ontdekte ik dat ik meer wilde leren over mijzelf en de universiteit. Ik vind het mooi om te zorgen dat anderen kunnen doen waar ze goed in zijn: onderzoek doen en onderwijs geven.’

Op de juiste plek

De functie instituutsmanager (IM) leek hem daarom een geweldige plek. ‘Je bent echt een spin in het web. Je zit er om te faciliteren en dat vind ik heel fijn en daar haal ik ook ontzettend veel energie uit!’ Na nog een paar jaar ontwikkelen en leren op verschillende plekken binnen de Universiteit, deed de kans zich voor en kon Overgaauw aan de slag als IM bij het Mathematisch Instituut.

Helemaal thuis

In maart 2022 startte Overgaauw als ad interim instituutsmanager. Per september treed hij in vaste dienst. ‘Ik voel me al heel erg thuis. Dat komt natuurlijk deels omdat ik zelf zeven jaar bij FWN heb gestudeerd. Langer dan nodig’, grapt hij, ‘maar dat kwam vooral om het zo gezellig was in het Snellius bij studievereniging De Leidsche Flesch.’


'De staf heeft me echt met open armen ontvangen'

‘De staf heeft me echt met open armen ontvangen. Ook zijn er allerlei leuke activiteiten, zoals borrels of een barbecue. Elke woensdag is er een soort arts & crafts club. Mensen zijn dan aan het schilderen en breien, of spelen spelletjes. Er hangt een hele leuk sfeer. Tot nu toe ben ik elke dag met plezier naar werk gefietst.’

Meer ondersteuning

Overgaauw wil het komende halfjaar gebruiken om het instituut nog beter te leren kennen. ‘Het MI heeft maar een klein team van ondersteunende staf. De wiskundigen doen dus nog veel zelf. Dat zou ik wel willen veranderen. Verder ga ik me inzetten voor projectondersteuning, aanvraagtrajecten, en wil ik kijken hoe we promovendi nog beter kunnen ondersteunen.’

Verder krijgen de onderwerpen diversiteit en inclusiviteit veel aandacht, evenals de cultuur binnen het MI. Overgaauw: ‘Er zijn twee werkgroepen opgericht, ook zijn we bezig met enquêtes. Na de zomer zal dit meer vorm krijgen en weten we hoe we dat gaan invullen. ’

‘We mogen best een beetje meer pochen met wat we allemaal kunnen!’

Samen sterk

Een klein beetje PR staat ook op Overgaauws lijstje. ‘Wiskunde is een belangrijke basis voor alle andere exacte wetenschappen. Onze wiskundigen doen ontzettend slimme en gave dingen. Ik denk dat we best een beetje meer mogen pochen met wat we hier allemaal kunnen!’ Dat is ook belangrijk in het kader van samenwerking.

Overgaauw: ‘Ik denk dat je met samenwerking het verste komt. Doordat ik op veel plekken binnen de universiteit gewerkt heb, heb ik gezien dat we allemaal één universiteit zijn. Samen moeten we ervoor zorgen dat studenten goed onderwijs krijgen en dat er goed onderzoek gebeurt. We zijn geen eilandjes; de faculteiten en instituten staan niet op zichzelf. Zeker met het onderzoek op deze faculteit kunnen we elkaar alleen maar versterken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.