Universiteit Leiden

nl en

Reuzenpenisplant staat in bloei in de Hortus

In de Hortus botanicus Leiden staat de 'Amorphophallus titanum' sinds donderdagmiddag in bloei. Deze Reuzenaronskelk, ook wel bekend als de Reuzenpenisplant, bloeide in 2009 voor het laatst.

Voor wie denkt, maar deze plant bloeide afgelopen jaar toch ook al? Het ging toen om een andere soort, de Amorphophallus decus-silvae. De penisplant die nu in bloei staat, is nog groter.

Vrouwelijke en mannelijke bloemen

De penisplant in bloei

Amorphophallus titanum oftewel de Sumatraanse reuzenaronskelk is bekend en berucht vanwege de immense, tot meer dan drie meter hoge bloeiwijze, die een penetrante aasgeur verspreidt. Eerst komt een vlezige bloeikolf (spadix) omhuld door een schedevormig schutblad (spatha) op, die zich na enkele dagen opent. In de bloeiwijze, die zich onderaan de spadix bevindt, groeien zowel de mannelijke als vrouwelijk bloemen. Om zelfbestuiving te voorkomen, gaan eerst de vrouwelijke bloemen open. Twee dagen later volgen de mannelijke bloemen.

Na de bloei komt vanuit de grote ondergrondse knol een groot enkel samengesteld blad op dat vier meter hoog kan worden. Na een groeiperiode van bijna anderhalf jaar sterft het blad af en gaat de plant enkele maanden in rust. De volgende jaren produceert de plant weer een nieuw blad. Het blad is steeds ongeveer twee keer zo groot als het vorige blad. Met het bladgroen en het zonlicht maakt de plant voedsel dat op wordt geslagen in de knol. Na ongeveer tien tot vijftien jaar is er voldoende energie opgebouwd om weer te gaan bloeien.

Bedreigd

De naam van de Amorphophallus titanum komt van de vlezige bloeikolf (spadix). Letterlijk vertaald betekent dit ‘gigantische vormloze penis’. De plant komt oorspronkelijk uit de regenwouden van West-Sumatra en groeit daar op half beschaduwde plaatsen. Niemand weet zeker hoe de plant bestoven wordt. Waarschijnlijk door vliegen, vanwege de kleur en geur, maar het zouden ook kevers kunnen zijn. Omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat, is de reuzenaronskelk bedreigd.

Op het Instagram-account van de Hortus botanicus Leiden is meer te zien over de bloei van de plant:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.