Universiteit Leiden

nl en

Statisticus Richard Gill: ‘De mens wil helaas niet in toeval geloven’

Het statistisch onderzoek van emeritus hoogleraar Mathematische Statistiek Richard Gill pleit voor de tweede keer een verpleegkundige op verdenking van moord vrij. In De Twentsche Courant Tubantia vertelt Gill waarom hij zich graag voor dit soort rechtszaken inzet.

De Italiaanse verpleegkundige Daniela Poggiali werd in 2014 opgepakt en veroordeeld voor moord op patiënten. Volgens een statistische analyse zouden er tijdens haar shift namelijk veel meer patiënten overlijden dan bij andere verpleegkundigen. Bij de statistische analyses was er veel te weinig rekening gehouden met enkele cruciale factoren.

Samen met zijn Italiaanse collega Julia Mortera beet Gill zich vast in de zaak. Hij herhaalde de  analyses op basis waarvan Pogiali veroordeeld was en voegde alternatieve analyses toe. Behalve dat er weinig rekening was gehouden met enkele cruciale factoren, bleken er ook fouten in de analyse te zitten. Na zeven jaar in hechtenis, werd de verpleegster alsnog vrijgesproken dankzij het onderzoek van Gill en zijn collega.

Toeval bestaat wel

De zaak van Daniela Poggiali is niet de eerste waar Gill zich in vastbijt. Eerder werkte hij al mee in de strafzaak tegen de Nederlandse verpleegkundige Lucia de Berk die uiteindelijk ook werd vrijgesproken. In het najaar zal hij ook de zaak van de Britse Lucy Letby, verdacht van babymoord, onder de loep nemen.

Wat drijft hem om deze onbekende verpleegkundige te helpen? ‘Pure wetenschappelijke nieuwsgierigheid,’ zegt hij. ‘De mens wil helaas niet in toeval geloven.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van de Tubantia (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.