Universiteit Leiden

nl en

Masterstudenten doen onderzoek naar een duurzaam Leiden

Onderzoek doen voor de gemeente. De masterstudenten die meedoen aan de Resilient Cities Hub, een onderdeel van Leren met de Stad, kiezen er bewust voor. Nina Ruig en Marron Loods maken onderdeel uit van deze groep. Beiden onderzoeken vraagstukken van de gemeente Leiden op het gebied van duurzaamheid.

De impact van recyclen

Ruig was geïnteresseerd in de maatschappelijke benadering van veel onderzoeken die in de Resilient Cities Hub worden uitgevoerd. ‘Hiervoor heb ik Werktuigbouwkunde in Delft gedaan. Een heel leuke studie maar het maatschappelijke aspect ontbreekt er en dat miste ik wel. Dus dat maak ik met deze master goed.’

Nina Ruig onderzoekt onder welke voorwaarde recyclen zinvol is.

Het onderzoek van Ruig (26) zoomt in op de lokale circulaire industrie. ‘Ik hou me bezig met de impact van recyclen. Onder welke voorwaarde recyclen zinvol is. Je kunt recyclen zien als doel ansich, maar dat betekent dat je oude materialen de halve wereld rond kan sturen om het te laten verwerken. Of dat zin heeft, onderzoek ik. Want ik neem de kosten en de milieu-impact van dat transport mee in mijn berekeningen zodat ik de werkelijke impact van recyclen kan bestuderen.’

Sloopvoorwaarden

Ruig die de master Industrial Ecology volgt, zoekt dit uit voor beton en koper, twee zeer verschillende sloopmaterialen. Bij het recyclen van beton spelen de vervoerskosten een grote rol want beton is heel zwaar. ‘Het heeft dus vaak alleen maar zin om dat dichtbij te hergebruiken.’ Koper daarentegen heeft een hoge kiloprijs. ‘De recycling daarvan heeft vaak ook dichtbij plaats maar dat komt door de waarde. We laten het niet graag Europa uitgaan blijkt.’

De masterstudente hoopt uiteindelijk voor beide materialen een soort van break even point uit te rekenen over welke afstand het zin heeft om sloopmaterialen te vervoeren. ‘Als uit mijn onderzoek blijkt dat beton vanuit duurzaamheidsperspectief bijvoorbeeld alleen maar binnen de stadsgrenzen gerecycled zou moeten worden dan kan de gemeente dat opnemen in haar sloopvoorwaarden. Tegelijkertijd betekent dat ook dat het stadsbestuur daar dan de mogelijkheden voor moet creëren.’

Marron Loods onderzoekt of de gemeente portiekflats beter kan renoveren of vervangen door nieuwbouw.

Renoveren of nieuwbouw?

Loods (23) die eveneens de master Industrial Ecology volgt, heeft zich gestort op naoorlogse portiekflats. Zij onderzoekt op verzoek van de gemeente Leiden wat vanuit duurzaamheidsoogpunt beter is: renoveren of nieuwbouw. Veel gemeenten en woningbouwcorporaties worstelen met die vraag, vertelt ze. Het zijn verouderde flats zonder isolatie, waarvan de plattegrond vaak ook niet meer zo goed aansluit bij de hedendaagse woonwensen. Dus wat doe je dan nu de energietransitie om duurzame woningen vraagt: slopen en nieuwe appartementen bouwen of renoveren? ‘Die vraag probeer ik de komende maanden te beantwoorden.’

De duurzaamheidseisen die aan hedendaagse nieuwbouw gesteld worden, zijn dusdanig dat het tegenwoordig sneller lonend is om portiekflats te renoveren of te vervangen door nieuwbouw. Maar dat betekent overigens niet dat corporaties gelijk overal aan de slag moeten, haast Loods zich te zeggen. ‘Ik onderzoek dit vraagstuk alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt. Er spelen voor corporaties ook andere afwegingen mee. Bijvoorbeeld of de plattegrond van de huizen nog voldoet, wat het kostenplaatje is van nieuwbouw en of er oplossingen zijn voor de huidige bewoners.’

Presenteren met de Stad

Woensdagmiddag 15 juni zijn allebei de masterstudenten aanwezig bij het event Presenteren met de Stad in Het Gebouw aan het Arubapad in Leiden. Daar mogen zij met andere deelnemers aan de Resilient Cities Hub hun onderzoek toelichten. Ook studenten van het HBO en MBO zijn daar aanwezig om over hun onderzoeken en projecten te vertellen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.