Universiteit Leiden

nl en

GTGC-conferentie in het teken van dringende maatschappelijke uitdagingen

Er vinden wereldwijd grote ontwikkelingen plaats die nieuwe uitdagingen creëren voor onze samenleving. Zo viel bijvoorbeeld de pandemie overal rauw op ons dak en voelen we al het effect van de opwarming van de aarde. Hoe kan de samenleving en politiek (beter) omgaan met de dringende problemen van onze tijd? Dat is het thema van de Global Transformations and Governance Challenges (GTGC)-conferentie in Den Haag.

Het GTGC-programma aan de Universiteit Leiden stimuleert onderzoek en discussie op verschillende snijvlakken die te maken hebben met grote, wereldwijde veranderingen. Het onderzoekt hoe we dit soort grote transformaties op een democratische, effectieve, eerlijke, vreedzame en duurzame manier kunnen aanpakken. Om aandacht te besteden aan al deze onderwerpen organiseert GTGC-programma van 8 t/m 10 juni haar eerste internationale conferentie in Den Haag.

Maatschappij-breed, inhoudelijk programma

De conferentie wordt gehouden in het Engels en omvat een breed, inhoudelijk programma aan rondetafelgesprekken en sessies met wetenschappers. Er komen tal van onderwerpen aan bod, zoals het financieren van programma’s over klimaatverandering, het reguleren van algoritmes in een globale digitale samenleving, en een sessie over grassroots solidariteit tijdens de wereldwijde coronapandemie. 

Reactie regering op pandemie kon beter

Universitair docent in Global Transformations and Governance Challenges en medeorganisator Valentina Carraro vertelt over het belang van de conferentie.

‘Dit is onze eerste conferentie, dus we zijn allemaal erg enthousiast,’ legt Carraro uit. ‘We zouden al eerder een conferentie organiseren, maar dat is toen uitgesteld vanwege covid. En dat is gelijk een goed voorbeeld van de relevantie van de GTGC- conferentie. We geven daarmee aandacht aan onderzoekers die bezig zijn met onderzoek op het snijvlak van globale transformatie en het beleid van regeringen en politiek leiders. De reactie van die regeringen op de covidpandemie had bijvoorbeeld beter gekund. Hoe kunnen we dit soort uitdagingen in de toekomst beter aanpakken? Hoe vinden we op een creatieve, eerlijke en democratische manier een oplossing?’

Tijdens het evenement worden op drie dagen verschillende rondetafelgesprekken, themasessies met wetenschappers, en recepties georganiseerd. De eerste dag eindigt in het gemeentehuis in Den Haag, met de opening van een expositie over voedselverspilling – en de verhalen van wetenschappers en studenten die dit probleem proberen aan te pakken. Ook is er een boeklancering met relevante boeken die recent door Leidse wetenschappers zijn gepubliceerd. ‘Zij geven een korte presentatie over hun werk,’ vertelt Carraro. ‘Daarna is er voor het publiek kans om rond te lopen, de boeken te bekijken en de wetenschappers vragen te stellen.’

Twintigste verjaardag International Criminal Court

Het programma opent op 8 juni met een bijzonder rondetafelgesprek, inclusief toespraak door Piotr Hofmanski, president van het International Criminal Court (ICC). Mede-organisator Carraro is zichtbaar trots op dit feit. ‘Op 1 juli 2022 viert het ICC haar twintigste verjaardag,’ vertelt ze. Al twee decennia vervolgt het ICC personen wegens genocide, oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en agressie. ‘De sessie biedt een moment om te reflecteren op dit project. Wat is de balans tussen wat goed ging en waar werden er beperkingen opgelegd? En hoe kijken de panelleden naar de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst? Ik kijk er naar uit om bij dit evenement aanwezig te zijn en te luisteren vanuit het publiek.’

Het gesprek zal ingaan op verschillende thema’s; van transparantie vanuit het ICC tot het spelen van een rol bij de aanpak van de klimaatcrisis. De drie andere rondetafelgesprekken tijdens de GTGC- conferentie zijn getiteld ‘Bending the Curve: Addressing Governance Challenges for Reversing Biodiversity Loss’, ‘Global Den Haag and Leiden’ en ‘Can the Global Internet Survive a Fragmenting World?’

Interessant voor academici en studenten van allerlei faculteiten

De conferentie schijnt licht op het onderzoek van Leidse, nationale en internationale wetenschappers die werken aan thematisch relevante projecten. Hoe kunnen we grote, mondiale transformaties op duurzame en democratische manier besturen? Omdat die uitdagingen zo breed zijn, zoomen de rondetafelgesprekken en presentaties in op kleinere onderwerpen. Er is altijd ruimte om mee te discussiëren of om vragen te stellen. Iedereen is welkom.

Meld je hier aan voor de GTGC- conferentie in Den Haag, op 8-10 juni. De panels zullen ook live worden gestreamd via dezelfde website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.